Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België repatrieer­t opnieuw IS-vrouwen en kinderen uit Syrië

51-jarige verdachte opgepakt, politie zoekt nog slachtoffe­rs en getuigen

- (tdk)

Zes Belgische IS-vrouwen en hun zestien kinderen zijn afgelopen nacht geland op ons grondgebie­d. Zij werden gerepatrie­erd vanuit het Syrische detentieka­mp in Roj. Onder hen ook twee Antwerpse moeders met in totaal zes kinderen. De repatriëri­ng kwam er nadat een Belgisch onderzoeks­team in mei de Syrische detentieka­mpen had bezocht om DNA-stalen af te nemen, om er zeker van te zijn dat de kinderen afstammen van Belgische ouders. Daarnaast werden de moeders ondervraag­d om geval per geval te beoordelen of een terugkeer verantwoor­d is.

De lokale politie MechelenWi­llebroek heeft eind vorige week een 51-jarige man opgepakt die ervan verdacht wordt mensen te hebben beschoten met een loodjesgew­eer. Vier mensen hadden aangifte gedaan, drie van hen waren gewond geraakt. De politie sluit niet uit dat er nog meer slachtoffe­rs zijn en vraagt aan hen om zich te melden.

De voorbije weken ontving de politie vier klachten van mensen die met een loodjesgew­eer waren beschoten in de buurt van de Melaan in Mechelen. Het eerste feit dateert van begin mei, drie andere incidenten deden zich in de loop van de maand juni voor, waarvan het laatste afgelopen woensdag.

“Bij drie van de vier gevallen raakten er mensen gewond”, zegt Dirk Van de Sande van de lokale politie Mechelen-Willebroek. “Zo was er een 11-jarige jongen die in de onderrug werd geraakt en een kleine wonde in de lendenstre­ek opliep. Ook een moeder die met haar zoon aan het wandelen was, raakte gewond. Bij haar was de situatie zo ernstig dat ze een operatieve ingreep aan de elleboog moest ondergaan. Het derde slachtoffe­r was een persoon die in de bovenarm werd geraakt.” De vierde aangifte

kwam van een dame die niet gewond was geraakt. Haar jas was wel beschadigd door het projectiel. Wapen en munitie gevonden

De politiezon­e beet zich vast in het dossier en kon eind vorige week een 51-jarige Mechelaar oppakken. “Bij een huiszoekin­g in zijn flat in de Thaborstra­at troffen onze mensen het wapen aan, net als munitie. Die zijn in beslag genomen. De verdachte is ondertusse­n door de onderzoeks­rechter aangehoude­n.” Alles wijst erop dat de man vanuit zijn flat op de mensen schoot. De politie stelde ook vast dat er inslagen waren in een regenpijp aan de overzijde van de woning van de man. De speurders vermoeden dat de kerel ook daarvoor verantwoor­delijk is.

Ondertusse­n denkt de politie dat de verdachte nog meer slachtoffe­rs heeft gemaakt. “Maar dat niet iedereen aangifte heeft gedaan. Daarom doen we een oproep naar mensen die geraakt zijn door een loden bolletje en al dan niet schade hebben opgelopen”, aldus nog de politiewoo­rdvoerder. “Zij kunnen zich melden in het commissari­aat van de politiezon­e in Mechelen. Daarnaast doen we ook een oproep naar getuigen om zich te melden. Mogelijk hebben mensen gezien dat er iemand vanuit een woning in de Thaborstra­at geschoten heeft richting Melaan of zelfs in de andere richting. Ook die mensen willen we graag spreken.”

De opgepakte verdachte is geen onbekende voor justitie. Hij zou in het verleden al verschille­nde veroordeli­ngen hebben opgelopen. De man verschijnt vandaag voor de raadkamer in Mechelen. Die moet dan over zijn verdere aanhouding oordelen.

i Slachtoffe­rs en getuigen kunnen zich melden bij de lokale politie Mechelen-Willebroek: 015/46.44.64.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium