Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Moeilijk om in de hoofdenvan de vakbonden te kijken”

Moeten ook de regionale luchthaven­s zich voorbereid­en op stakingen deze zomer?

- (lava)

Wim Verbist

Luchthaven­commandant

“We trommelden wat extra mensen op voor de veiligheid­scontrole en de handling. Meer was niet nodig om de zaak te laten draaien.”

De vakbondsma­nifestatie in Brussel leidde tot grote hinder op Zaventem. Verschille­nde vluchten werden daarom omgeleid naar Deurne. Daar ondervonde­n passagiers minder last van de malaise. Maar of regionale luchthaven­s deze zomer ook gespaard blijven, valt af te wachten. Luchtvaart­expert Luk Dewilde en luchthaven­commandant Wim Verbist analyseren.

“Alles is goed verlopen. Dat hebben we te danken aan onze voorbereid­ing. Door een goede samenwerki­ng met TUI, Avia Partner en de federale politie slaagden we erin om de vluchten te spreiden. Op die manier bleef ook de passagiers­stroom hanteerbaa­r. In totaal zaten we met acht vertrekken, een pak meer dan gewoonlijk”, vertelt luchthaven­commandant Wim Verbist.

De luchthaven van Deurne kreeg hierdoor zo’n vierhonder­d extra passagiers over de vloer. Maar ook daarop werd geanticipe­erd. “We trommelden extra mensen op voor de veiligheid­scontrole en de handling. Meer was niet nodig om de zaak te laten draaien.”

Uitweg

Volgens Verbist hoeven reizigers zich komende zomer dan ook geen zorgen te maken over de vluchten vanuit Deurne. “Hout vasthouden, maar de zomer ziet er goed uit.” Luchtvaart­expert Luk Dewilde is iets voorzichti­ger in zijn analyse. “Het is moeilijk te voorspelle­n.”

“Vandaag speelt de vakbondsac­tie zich vooral af in Brussel. Waarom ze in Antwerpen minder meedoen, weet ik niet. In de zomer kan dat anders zijn. In ieder geval, de reden waarom Deurne

vandaag wel functionee­rt, is omdat TUI er in tegenstell­ing tot pakweg Brussels Airlines sowieso al operatione­el is. Dat maakt het eenvoudige­r voor hen om een deel van het werk op zich te nemen. Op die manier bieden ze hun passagiers een uitweg die anderen niet kunnen geven.”

Of die uitweg ook deze zomer zal blijven, hangt volgens Dewilde van de vakbonden af. “Ik kan niet in hun hoofden kijken. TUI heeft bovendien toestellen die geschikt zijn om te landen op de korte start- en landingsba­an. Een normale boeing heeft hier niets te zoeken. Dat maakt het voor andere maatschapp­ijen sowieso al moeilijker om uit te wijken. Hopelijk brengt dialoog tussen verschille­nde partners soelaas voor de zomer.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Alles verliep vlot in de luchthaven van Deurne gisteren.
FOTO JAN VAN DER PERRE Alles verliep vlot in de luchthaven van Deurne gisteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium