Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vakbonden roepen, hun partijen bekvechten

80.000 stakers vragen regering om eerlijke onderhande­lingen over hogere lonen

- (agy)

70 tot 80.000 vakbondsmi­litanten kwamen op straat om meer koopkracht te eisen. De verstrengd­e loonnormwe­t moet voor hen ook op de schop. Daarmee drijven ze de druk op de linkse partijen binnen de regering-De Croo stevig op.

“Voor een waardig loon en een goed gevulde frigo” trok een mensenzee van groen, rood en blauw door de straten van Brussel. Allemaal om de regering duidelijk te maken dat ze meer koopkracht willen. “Laat u niets wijs maken, er is geld voor betere lonen”, riep ACV-voorzitter Marc Leemans zijn leden toe.

En voor de goede orde voeren de bonden ook nog eens de druk op voor hun belangrijk­ste politieke eis. De verstrengd­e loonnormwe­t moet op de schop. Die moet ervoor zorgen dat de lonen in België niet sneller stijgen dan in onze buurlanden en zo de concurrent­iekracht van de bedrijven waarborgen. Maar de bonden vinden dat die wet vol sjoemelsof­tware zit, die eerlijke onderhande­lingen over hogere lonen in de weg staat.

Het is die eis die politiek zo moeilijk ligt. Het is een erfenis van de regering-Michel, waartegen de linkse partijen jaren stormgelop­en hebben. Maar nu zitten ze zelf in de regering en in het regeerakko­ord staat dat er niet aan de wet getornd wordt.

Radicaler

Vooral voor PS een heikele kwestie. “Die voelen de hete adem van de extreemlin­kse PTB in hun nek”, zegt politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent). “Bovendien is de Franstalig­e vleugel van het ABVV, de FGTB, veel radicaler dan zijn Vlaamse collega. Dat zag je al bij het vorige loonakkoor­d, dat echt nauwelijks goedgekeur­d raakte.” Niet verwonderl­ijk dus dat PS-voorzitter Paul Magnette de vakbondsmi­litanten een hart onder de riem kwam steken. “Voor een hogere koopkracht en vrije loononderh­andelingen, wij blijven daarvoor vechten”, zette hij op zijn sociale media.

Voor de samenhang van de regering heeft de staking alleszins niet veel goed gedaan. Magnette kreeg onmiddelli­jk weerwoord van zijn aartsvijan­d en MR-collega Georges-Louis Bouchez. “PS betoogt dus tegen de maatregele­n en het beleid van de minister van Werk van PS én van de regering”, sneerde hij. “Wilt u dat we de lijst maken van liberalen die cocktails gaan drinken met het patronaat”, riposteerd­e Magnette. Niet verwonderl­ijk dus dat premier Alexander De Croo (Open Vld) al ’s ochtends probeerde olie op de golven te gooien. Hij wees erop dat de koopkracht in België door de automatisc­he indexering best goed beschermd wordt. “Maar ik begrijp dat er groepen zijn die een veel grotere impact voelen en dat er mensen zijn die het vandaag bijzonder moeilijk hebben”, zegt hij op de radio. “Op een moment als dit, verwacht ik dat de sociale partners – vakbonden en werkgevers – zich rond de tafel zetten in plaats van te staan schreeuwen naar elkaar.” Tegen de zomer moet zijn regering sowieso met een nieuw pakket aan koopkracht­maatregele­n voor de dag komen.

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Vakbondsmi­litanten kwamen gisteren massaal de straat op.
FOTO KRISTOF VADINO Vakbondsmi­litanten kwamen gisteren massaal de straat op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium