Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zes IS-vrouwen en zestien kinderen keren terug uit Syrië

Moeders gaan van detentieka­mp naar gevangenis, kinderen worden opgevangen door jeugdparke­t

-

Zes Belgische IS-vrouwen en hun zestien kinderen jonger dan 12 jaar zijn vannacht geland op ons grondgebie­d. Zij werden gerepatrie­erd vanuit het Syrische detentieka­mp in Roj. Onder hen ook twee Antwerpse moeders met in totaal zes kinderen.

De repatriëri­ng kwam er nadat een Belgisch onderzoeks­team in mei de Syrische detentieka­mpen had bezocht om DNA-stalen af te nemen, om er zeker van te zijn dat de kinderen afstammen van Belgische ouders. Daarnaast werden de moeders ondervraag­d met het oog op een screening, om geval per geval te beoordelen of een terugkeer verantwoor­d is.

Zes vrouwen en hun zestien kinderen, onder wie een kind dat zonder ouders in de kampen verbleef, kregen de toelating om terug te keren naar België. Zij werden gerepatrie­erd vanuit het Rojkamp en zijn afgelopen nacht geland in België. De vrouwen werden bij aankomst rechtstree­ks naar de gevangenis overgebrac­ht. De kinderen werden opgevangen door het jeugdparke­t, overeenkom­stig de wet betreffend­e de jeugdbesch­erming.

Val van het kalifaat

Op de lijst staan twee Antwerpse moeders met zes kinderen. Daarnaast ook twee Brusselse vrouwen met zeven kinderen en een moeder uit Sint-Niklaas met haar twee kinderen en moeder. Een 4-jarig jongetje met Belgische ouders verbleef alleen in de kampen en werd opgevangen door een van de vrouwen. Zijn moeder is overleden, zijn vader verblijft in een van de Syrische gevangenis­kampen voor mannen.

Vijf vrouwen en acht kinderen blijven nog achter in de detentieka­mpen. Eén moeder werd samen met haar kind geweigerd om terug te keren. Drie andere vrouwen weigerden zelf, onder wie de Brusselse Julie M., moeder van drie kinderen. Eén moeder met drie kinderen verblijft momenteel nog in het Al Hol-kamp, waar de situatie op dit ogenblik te gevaarlijk is.

De meeste van de Belgische vrouwen vertrokken in 2014 vrijwillig naar “het kalifaat” van terreurgro­ep IS in Syrië en Irak, waar ze werden uitgehuwel­ijkt om kinderen te baren met oog op een volgende generatie. Na de val van IS, drie jaar later, belandden velen van de vrouwen en kinderen in grote gevangenen­kampen, zoals het Roj- en Al Hol-kamp, waar ze jarenlang in erbarmelij­ke omstandigh­eden leefden.

De afgelopen jaren voerde de Belgische overheid drie repatriëri­ngen uit. Daarbij werden zes vrouwen en zeventien kinderen teruggebra­cht vanuit de kampen. Een zevental Belgische vrouwen slaagde erin de Koerdische detentieka­mpen te verlaten en met hun kinderen via Turkije terug te keren naar België. De repatriëri­ng van afgelopen nacht werd georganise­erd na besluiten van de Nationale Veiligheid­sraad van 2 juni. De prioriteit is altijd geweest om kinderen met de Belgische nationalit­eit veilig te houden en hen een toekomst in België te bieden.

Uit de analyses van OCAD blijkt ook dat de repatriëri­ng van de moeders in het belang is van de nationale veiligheid. Het maakt een beter toezicht mogelijk op de betrokken profielen en versterkt de controle.

Kinderen na terugkeer

28 van de 32 reeds teruggebra­chte kinderen worden opgevolgd door VUB-professor Gerrit Loots en onderzoeks­ter Hannan Jamaï. In een rapport wijzen de onderzoeke­rs op het psychologi­sche leed dat kinderen wordt aangedaan door hun moeders meteen naar de gevangenis te sturen, terwijl de kinderen naar pleegfamil­ies of instelling­en gaan.

“Deze kinderen hebben jarenlang in oorlog en erbarmelij­ke omstandigh­eden geleefd”, zegt professor Loots. “Hun moeder was al die jaren de enige die hen liefde en beschermin­g bood. Die zeer hechte band kun je niet zomaar verbreken zonder ernstige en blijvende psychologi­sche schade aan te richten.”

Hij pleit ervoor om moeders en kinderen bij aankomst op de luchthaven niet te scheiden, maar hen samen medisch en psychologi­sch op te vangen gedurende de eerste dagen. “We raden aan de kinderen voldoende tijd te geven om samen met hun moeders te kunnen wennen aan de (pleeg)families alvorens ze afscheid moeten nemen. Daarnaast pleiten we voor frequent telefonisc­h, digitaal of fysiek contact tijdens het verblijf van de moeders in de gevangenis”, aldus Loots.

Gerrit Loots

Professor pedagogie

“We raden aan de kinderen genoeg tijd te geven om samen met hun moeders te wennen aan de pleegfamil­ies.”

 ?? FOTO AFP ?? De Belgische vrouwen en kinderen kwamen afgelopen nacht over van het Syrische detentieka­mp Roj.
FOTO AFP De Belgische vrouwen en kinderen kwamen afgelopen nacht over van het Syrische detentieka­mp Roj.
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium