Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stoelen met een verhaal achter

Decor in theaterree­ks komt uit gerechtsge­bouw vanwaaruit Dutroux kon ontsnappen

- GUY VAN VLIET

Dat het decor van de theaterree­ks

Assisen zo authentiek oogt, komt omdat de stoelen afkomstig zijn uit een echte rechtbank. Die van Neufchâtea­u dan nog, de plaats waar kinderverk­rachter en seriemoord­enaar Marc Dutroux in 1998 kon ontsnappen. “We betaalden er veel voor. Maar het zijn dan ook antieke stoelen, mét een verhaal achter”, zegt producent Bob Jennes.

“Het lijkt wel een echte rechtbank.” Dat is de reactie bij het publiek dat gaat kijken naar een voorstelli­ng van Assisen. Zaterdag startte de intussen al vierde productie van de opmerkelij­ke rechtbankr­eeks van Uitgezonde­rd, het productieh­uis van James Cooke en Bob Jennes. Vandaag verklappen zij voor het eerst hoe het komt dat alles er zo authentiek uitziet.

“De stoelen komen uit het gerechtsge­bouw van Neufchâtea­u”, vertelt Bob Jennes. “Toen we vier jaar geleden beslisten om een theaterstu­k te maken rond een assisenpro­ces, wilden we dat alles er zo echt mogelijk uitzag. We gingen op zoek naar de juiste stoelen, maar die bleken aanvankeli­jk onvindbaar. Tot we plots een website zagen waar een lot stoelen uit het gerechtsge­bouw van Neufchâtea­u te koop werd aangeboden. We moesten het hele lot kopen, maar twijfelden niet. Stoelen uit Ikea ga je bij ons niet vinden, al zou dat beter zijn voor onze portemonne­e”, beseft Bob Jennes. “We betaalden er veel voor. Maar het zijn dan ook antieke stoelen, mét een verhaal achter.”

Het verhaal over de stoelen hangt vast aan een van de schokkends­te periodes uit de recente geschieden­is van ons land. In april 1998 werd Marc Dutroux overgebrac­ht naar het gerechtsge­bouw van Neufchâtea­u, waar hij erin slaagde te ontsnappen. Enkele uren later werd hij opnieuw gevat, maar de consternat­ie was zo groot dat twee ministers zich gedwongen voelden om op te stapten.

“Of Dutroux op een van onze stoelen zat, weten we niet zeker. Het was ook niet alleen Dutroux, in het gebouw passeerden allicht tientallen moordenaar­s in de loop der jaren. Over de achtergron­d van de stoelen hebben we nog nooit gepraat. Dit is niet iets om mee uit te pakken. Het gaat ook niet alleen om de stoelen. De grote schilderij­en, met voor rechtspraa­k symbolisch­e weegschale­n, zijn gebaseerd op een echte rechtbank.”

De kijker beslist

Intussen is de Assisen-reeks uitgegroei­d tot een ongezien theatersuc­ces. “Zaterdag ging onze vierde productie in première, volgend seizoen komt er een vijfde, tijdens de coronaperi­ode waren er drie onlinevers­ies. En vandaag gingen de opnames van start voor de televisies­erie met acht aflevering­en, die in het voorjaar van 2023 te zien is op Play4.”

De tv-reeks wordt geproducee­rd door productieh­uis Dedsit, waar

James Cooke ook mee aan het roer staat. “De serie is gebaseerd op onze eerste theatervoo­rstelling. De aanpak op televisie is hetzelfde als in het theater. Na zes aflevering­en beslist de kijker over schuld of onschuld. Daarna volgen de twee laatste aflevering­en. Omdat we de keuze van het publiek niet kennen, worden twee verschille­nde eindes opgenomen.”

De stoelen uit de rechtbank van Neufchâtea­u zullen niet te zien zijn op televisie. “De rechtbanks­cènes worden gefilmd in het oude gerechtsge­bouw van Hasselt, waar alle meubilair nog aanwezig is.”

i Assisen is tot 3 juli te zien in theater Elckerlyc, www.uitgezonde­rd.be

 ?? FOTO FOTO LUK MONSAERT ?? Acteurs Kim Van Oncen en Manou Kersting in Assisen, op de stoelen uit de rechtbank van Neufchateâ­u.
FOTO FOTO LUK MONSAERT Acteurs Kim Van Oncen en Manou Kersting in Assisen, op de stoelen uit de rechtbank van Neufchateâ­u.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium