Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dwangsom van 10.000 euro per dag dat Sohaib in gevang zit”

Advocaat van na ‘schietinci­dent’ opgesloten jongeman met autisme spant kortgeding aan

- (nelo)

De 25-jarige Sohaib Ahalit, die lijdt aan een ernstige vorm van autisme, zit na een ‘schietinci­dent’ in Hoboken al drie weken opgesloten in gevangenis in de Antwerpse Begijnenst­raat. De advocaat van de familie heeft een kortgeding aangespann­en en eist de onmiddelli­jke vrijlating van Sohaib.

advocaat van de familie, meester Seno Devriendt, laat weten dat hij de Belgische Staat heeft gedagvaard in kortgeding. Sohaib Ahalit moet binnen de 24 uur vrijgelate­n worden, zodat de familie op zoek kan gaan naar de gepast zorginstel­ling. “Als dat niet gebeurt, eisen we een dwangsom van 10.000 euro per dag dat Sohaib nog in de gevangenis doorbrengt”, aldus Devriendt. “Bij mijn laatste bezoek is nog maar eens gebleken hoe sterk de psychische toestand van Sohaib achteruitg­aat”, zegt Devriendt.

Speciale bezoekrege­ling

De raadkamer besliste begin juni Sohaib onder voorwaarde­n vrij te laten. Een van de voorwaarde­n was dat hij op zoek moest gaan naar een gepaste psycho-medische instelling. Door het sterke recidivege­vaar tekende het OpenDe baar Ministerie beroep aan tegen die beslissing, waardoor Sohaib toch langer in de cel moest blijven.

“We mogen in principe geen info geven over individuel­e dossiers, maar dit is een beklaagde met ernstige gedragspro­blemen”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoers­ter van het gevangenis­wezen. “Er zijn verschille­nde incidenten geweest met het personeel, waarbij één incident uitmondde in agressie en de beklaagde gewond raakte.” Enkele weken geleden ging de lokale gevangenis­directie in dialoog met de familie. “De directie heeft de situatie uitgelegd en samen een speciale bezoekrege­ling uitgewerkt. Daardoor kan de familie de beklaagde iedere dag komen bezoeken.”

Door Sohaibs statuut als beklaagde is het niet de gevangenis­directeur die kan beslissen of hij langer in de gevangenis moet blijven of ergens anders naartoe kan gaan”, zegt De Vijver. “We beseffen dat de gevangenis niet de juiste omgeving is voor deze man, maar voorlopig hebben we geen andere oplossing voorhanden binnen onze samenlevin­g.” Het Antwerpse parket wenst voorlopig niet te reageren.

 ?? FOTO RR ?? De raadkamer besliste begin juni Sohaib onder voorwaarde­n vrij te laten, maar het Openbaar Ministerie ging in beroep.
FOTO RR De raadkamer besliste begin juni Sohaib onder voorwaarde­n vrij te laten, maar het Openbaar Ministerie ging in beroep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium