Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je woning aansluiten kost veel geld, maar het is de beste optie”

Antwerpen creëert grootste warmtenet van Vlaanderen

- PATRICK VAN DE PERRE STEVEN VANKERCKHO­VEN

WAT IS EEN WARMTENET?

Een centraal verwarming­ssysteem op zeer grote schaal. De restwarmte van bedrijven, die anders via schoorsten­en of koelwater verloren gaat, wordt aangewend om water in buizen te verwarmen. Via een ondergrond­s netwerk wordt dat verwarmde water tot in huizen en gebouwen gepompt, waar een warmtewiss­elaar vervolgens die warmte afstaat aan het leidingwat­er. Je kraanwater komt dus niet in contact met het water uit het circuit van het warmtenet. Voor het overige verwarm je net als nu, met kamertherm­ostaten en radiatoren waar je ze zelf wilt.

“Met zo’n stadsbreed warmtenet halen we Antwerpen uit het tijdperk van de fossiele brandstoff­en: we kunnen duizenden woningen en honderden stadsgebou­wen verwarmen zonder nog een gram CO2 uit te stoten”, zegt Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). “Mensen die zich afvragen wat ze nog kunnen doen voor het klimaat, krijgen nu de oplossing voor hun deur aangereikt.”

In ons land zijn er al enkele warmtenett­en in gebruik. In de Antwerpse stadswijk Nieuw Zuid zijn er 1.400 huishouden­s en 75 niet-residentië­le gebouwen op aangeslote­n. De restwarmte van Agfa-Gevaert in Mortsel wordt momenteel gebruikt voor een handvol bedrijven, 84 appartemen­ten in Berchem en een tachtigtal woongelege­nheden in Minerve in Edegem, een nieuwbouww­ijk in aanbouw.

WAT ZIJN DE PLANNEN VAN DE STAD?

33.000 huizen en gebouwen tegen 2030 en de helft van de stad op het warmtenet tegen 2050. “Dat gebeurt via een stappenpla­n met verschille­nde ‘eilandjes’ in de stad”, zegt Meeuws. Hele woonbuurte­n kunnen dan gelijktijd­ig aansluiten op het warmtenet. In de beginfase mikt de stad vooral op grote nieuwbouwp­rojecten, ziekenhuiz­en, andere complexen met publieke functies en bedrijven. Aansluitin­g op het warmtenet is niet verplicht.

De uitbouw gebeurt in samenwerki­ng met netbeheerd­er Fluvius. Met het hele project is een investerin­g van een half miljard euro gemoeid, verdeeld over twintig projecten. Het eerste net zal zich uitstrekke­n langs de Scheldekaa­ien en op Linkeroeve­r. In een latere fase kan ook langsheen de Ring een verbinding worden aangelegd. Over de bevoorradi­ngszekerhe­id maakt schepen Meeuws zich geen zorgen. “Met de havenindus­trie hebben we zoveel restwarmte dat we iedereen kunnen aanslui

Antwerpen heeft grootse plannen voor de omslag van fossiele naar duurzame energie. Over acht jaar wil het 33.000 huizen en gebouwen op haar grondgebie­d aansluiten op een warmtenet en tegen 2050 moet dat zelfs de halve stad zijn. Met voorsprong het grootste warmtenet van Vlaanderen en een booster voor de stedelijke klimaatamb­ities. Maar wat is de impact voor de bewoners?

ten. Bedrijven hebben er zelf veel interesse in, want ze kunnen geld krijgen voor warmte die nu gewoon verloren gaat.”

HOE KAN IK MIJN WONING AANSLUITEN?

Gasketel eruit, een kleinere warmtewiss­elaar in de plaats en een paar aansluitin­gsbuizen leggen. Tot zover het simpele verhaal.

“De aanpassing­en in de woning kosten best wat geld. Maar als je alle opties om klimaatneu­traal te verwarmen naast elkaar legt, is aansluitin­g op een warmtenet nog altijd voordelig”, zegt Hartwin Leen van het Turnhoutse expertiseb­ureau Kelvin Solutions dat het Agfa-warmtenet mee beheert. “De investerin­gskosten hangen sterk af van je situatie: maak je de aansluitin­g terwijl je een grote algemene renovatie uitvoert, doe je het tegelijk met heel de straat, waar in de woning bevindt zich jouw stookplaat­s,… De kosten zitten vooral in het openbreken van de stoep en het breekwerk in je huis om de buizen en aansluitin­gen te kunnen leggen.” Globaal mag je rekenen op 8.000 tot 16.000 euro. Al staat er een Vlaamse steunpremi­e in de steigers.

Antwerps schepen van Leefmilieu (Vooruit)

“Met de havenindus­trie hebben we zoveel restwarmte dat we iedereen kunnen aansluiten.”

LOONT HET OM MIJN WONING AAN TE SLUITEN?

Energie-econoom Johan Albrecht (UGent en Itinera) ziet een warmtenet als ideale oplossing voor de vaak oudere en soms beschermde woningen in de stad. “Zulke huizen zijn niet makkelijk om energie-efficiënt te renoveren. Toegang tot het warmtenet biedt een geweldige mogelijkhe­id om te verwarmen met hernieuwba­re energie zonder dat je met warmtepomp­en of andere grote technische installati­es zit.”

Wie zijn huis klimaatneu­traal wil verwarmen, kwam tot nu vooral bij die warmtepomp terecht. “Als je de keuze moet maken tussen een diepgaande energetisc­he renovatie met overal isolatie en de installati­e van een warmtepomp, of als optie B aansluitin­g op een warmtenet met daarnaast nog wat renovatiew­erk, dan komt optie B veel voordelige­r uit. Het is zaak om daarin de juiste keuzes te maken”, zegt Hartwin Leen.

Voor die juiste keuzes heeft ook het stadsbestu­ur zijn verantwoor­delijkheid. “Als je de aansluitin­g op het warmtenet op de juiste mo

menten doet, is het helemaal niet zo ingrijpend. Bij een renovatie of andere werken in huis kan je die leidingen al op voorhand klaarlegge­n. De stad heeft een heel belangrijk­e rol om mensen in de warmtenetz­ones daarin te begeleiden en tijdig te informeren.”

WAT BETEKENT DIT VOOR MIJN FACTUUR?

Met gasprijzen die door het dak gaan, klinkt een warmtenet heel aanlokkeli­jk. Maar is het dat ook?

In de wijk Nieuw Zuid geldt het ‘niet-meer-dan-anders’-principe. Als bewoner betaal je voor je energie gemiddeld niet meer dan wanneer je met een moderne installati­e op aardgas zou verwarmen. Ook voor het nieuwe Antwerpse warmtenet waar Fluvius aan meewerkt, zou dat principe van “maximaal de gasprijs” gelden. “Maar we mikken natuurlijk op een lagere prijs”, aldus schepen Meeuws.

Nochtans is het voor leverancie­rs geen must om bij de prijszetti­ng rekening te houden met de gasprijs. “Wij hebben gekozen om dat met ons warmtenet niet te doen, omdat klimaatneu­trale warmte los staat van fossiel gas”, zegt Hartwin Leen. “Als de gasprijs heel laag is, zou dat kunnen betekenen dat onze tarieven iets hoger liggen. Maar nu hebben de bewoners van de nieuwe woningen in Berchem en Edegem de deal van hun leven gedaan. Zij betalen ongeveer 60 euro per maand all-in: verwarming, warm sanitair water en alle onderhoud.”

 ?? ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium