Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“3x3-basketbal blijft een niche van een niche in België”

Wereldkamp­ioenschap strijkt neer in Antwerpen, terwijl profs trainen in sporthal die gesloopt wordt

- REBECCA VAN REMOORTERE

De Crelan Fiba 3x3 World Cup strijkt vanaf vandaag neer in Antwerpen. Aan de pleintjesv­ersie van het basketbal hangt dus ook een prestigieu­s wereldkamp­ioenschap vast. Toch is er geen enkele 3x3-basketbalc­lub in België waar je de sport echt kunt leren. De weinige profs van ons land trainen in een sporthal in Merksem die klaar is voor de sloop. “De sport wordt vooral gespeeld door basketters die in de zomer iets anders willen.”

De 3x3 Belgian Lions waren vorig jaar misschien wel de verrassing voor ons land op de Olympische Spelen in Tokio. Ze werden niet alleen vierde, ze zetten ook nog eens hun relatief onbekende sport op de kaart. Zonder hun prestaties op de Spelen hadden we het bij de term 3x3-basket waarschijn­lijk nog horen donderen in Keulen. De interesse in basketbal met maar één basketring en drie spelers tegen drie in plaats van vijf tegen vijf, is sindsdien enorm gegroeid, maar toch bestaat er nog geen enkele club die zich uitsluiten­d toelegt op 3x3.

En dat is ook niet echt nodig, zegt 3x3 Lion Nick Celis. “Onze sport ging van de straat naar de

Olympische Spelen. Dat is het mooie, iedereen kan het op zichzelf spelen op een pleintje. Er zijn ondertusse­n wel wat competitie­s in het 3x3, maar het blijft toch vooral een sport die wordt gespeeld door basketters die doorheen het jaar vijf tegen vijf spelen en in de zomermaand­en iets anders willen. Het is een beetje zoals beachvolle­ybal. Weinig spelers beginnen met beachvolle­y, maar worden eerst goed in gewoon volleybal.”

Team Merksem

3x3 moet het dus vooral hebben van basketters uit het gewone circuit. En toch groeit de sport in ons land. Team Antwerp richtte net nog een nieuw team op: team Merksem. “Een 3x3-team mag maar met maximaal zes spelers zijn”, legt Celis uit. “Dat biedt niet veel ruimte voor andere spelers die zich willen richten op de sport. Met het nieuwe team kunnen we meer spelers de kans geven om deel te nemen aan competitie­s.”

En die teams zouden het dan weer kunnen opnemen tegen de teams van de Merksemse basketbalc­lub Elite Academy. “Wij werken het hele jaar door met onze ploegen, maar sinds dit jaar focussen we in mei en juni volledig op drie tegen drie”, zegt speler Tonio Caruso.

“Alle trainingen staan in functie daarvan. Zo kunnen onze spelers tijdens de zomer aan zo veel mogelijk tornooien deelnemen. Het spel is heel fysiek, je kan veel in de basket gooien en het is snel, dus dat bereidt de spelers dan weer voor op het seizoen van vijf tegen vijf. De interesse in drie tegen drie, maar ook in het basketbal over het algemeen, is enorm gestegen en de aanvragen stromen binnen. Onze ploegen zitten eigenlijk allemaal vol.”

Een heel jaar door trainen voor het 3x3 zit er voorlopig dus niet in. “Misschien komt dat nog wel. Maar dan moeten meer clubs op de kar springen, anders is er geen competitie. Basketbal is al een nichesport in Vlaanderen, 3x3 is een niche van die niche. Ik weet niet hoe realistisc­h het is om van die tak ook nog een echte competitie in Vlaanderen te hebben. In Servië en in andere Oostblokla­nden is de sport al wel veel populairde­r. In Nederland zijn de 3x3spelers ook allemaal profs, bij ons combineren de meesten hun sport nog met een andere job.”

Oud veld

Want ondanks de vierde plaats op de Olympische Spelen, trainen de 3x3 Lions niet in de meest gesofistic­eerde sporthal. Integendee­l. Nog maar een paar maanden geleden werd een oud veld in sporthal Rosendaal in Merksem omgebouwd tot 3x3-veld. Daar trainen de profs nu, maar niet voor lang meer.

“De sporthal is enorm verouderd en al lang klaar voor de sloop”, zegt Antwerps schepen van Sport Peter Wouters (N-VA). “Omdat het langer dan gepland duurde om die sloopvergu­nning in orde te brengen, konden we de basketbals­pelers daar tijdelijk een plaats geven. En dat was dan vooral om leegstand tegen te gaan. In 2023 zou de sloop er effectief moeten komen. Dan gaan we samen met de spelers op zoek naar een andere locatie.”

Het leven van een profession­ele 3x3-er is dus niet al glitter en glamour, maar dat hoeft ook niet met een sport die nog altijd de allure heeft van straatbask­et. En af en toe komen de spelers dan toch in de spotlights te staan. Zoals volgende week op het wereldkamp­ioenschap. In eigen stad dan nog.

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? De 3x3 Belgian Lions van de afgelopen Olympische Spelen. Van links af: Rafaël Bogaerts, Jonas Foerts, Thibaut Vervoort, Thierry Mariën en Nick Celis.
FOTO GMAX AGENCY De 3x3 Belgian Lions van de afgelopen Olympische Spelen. Van links af: Rafaël Bogaerts, Jonas Foerts, Thibaut Vervoort, Thierry Mariën en Nick Celis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium