Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs mensen in de zorg kijken raar als we de kaart tonen”

Debby Rombaut en dochter Lindsey ijveren voor betere uitrol van de European Disability Card

- GREG VAN ROOSBROECK

Dringend meer bekendheid én mogelijkhe­den voor de European Disability Card. Dat is wat Debby Rombaut en haar 19-jarige dochter Lindsey uit Sint-Gillis-Waas vragen. De kaart werd officieel voorgestel­d in 2017, maar ze bovenhalen opent nog te weinig deuren. “Zelfs mensen in de zorg kijken raar als we de kaart tonen.” Woensdag zal Kamerlid en Antwerps gemeentera­adslid Nahima Lanjri (CD&V) het schepencol­lege oproepen om de kaart verder uit te rollen in de stad Antwerpen.

De European Disability Card? De kans is groot dat ook jij het in Keulen hoort donderen. En dat is net wat de 43-jarige Debby Rombaut uit De Klinge (Sint-Gillis-Waas) wil vermijden. Haar 19-jarige dochter Lindsey heeft een verstandel­ijke beperking, waardoor ze een IQ heeft van 66. Haar European Disability Card zou haar leven makkelijke­r moeten maken, maar de meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord.

Eerst even resumeren: de European Disability Card (EDC) is een officiële kaart uitgereikt door de Belgische overheid voor personen met een handicap. Ze moet de inclusie in cultuur, sport en vrijetijds­besteding bevorderen. Lokale besturen en organisati­es kunnen voordelen aan zo’n EDC koppelen. Dat kunnen extra hulpmiddel­en zijn zoals een rolstoel, een aangepaste dienstverl­ening of een rechtstree­kse ingang voor personen met autisme. Ook verminderd­e ticketprij­zen in musea zijn mogelijk.

Noodsituat­ies

De EDC werd in 2017 officieel voorgestel­d. Maar sindsdien is het toch vooral stil gebleven, vindt Debby Rombaut. Samen met Pieter Paul Moens, oprichter van het EDC Fan Team, ijvert ze voor meer bekendheid en erkenning. Vandaag hebben slechts 130.000 van de meer dan 600.000 erkende personen met een handicap een EDC. Daarnaast erkennen slechts 642 dienstverl­eners en zeventig gemeenten in België de kaart, waardoor maar 12% van de Belgische gemeenten betrokken is.

Volgens het EDC Fan Team mag zo’n European Disability Card meer zijn dan “een kortingska­artje”, en moet ze ook gebruikt kunnen worden in noodsituat­ies. “Lindsey gaat elke dag met bus en trein naar het buitengewo­on onderwijs in Lokeren”, geeft Debby een voorbeeld. “Als op dat traject een hindernis opduikt zoals een afgeschaft­e trein, dan moet ze mij bellen om op school te geraken. Lindsey kan zichzelf moeilijk verstaanba­ar maken. In een ideale wereld toont ze haar EDC aan een loketbedie­nde en helpt die haar verder door ze pakweg te laten begeleiden naar een pendelbus.”

Volgens Debby zijn ook onze hulpdienst­en nog veel te weinig op de hoogte van het bestaan van de kaart. “Politieage­nten, maar ook mensen in de zorg kijken raar als we de kaart tonen. Iemand contacteer­de ons met het verhaal dat haar dochter met een verstandel­ijke beperking met spoed moest worden geopereerd. Als ze in slaap gedaan wordt, wil ze dat daar iemand bij is. Helaas mocht de ouder door de coronarege­ls niet mee binnen in de kamer. Toen ze de EDC bovenhaald­e, herkende niemand van het zorgperson­eel de kaart.”

Automatisc­he toekenning

Het EDC Fan Team heeft ook praktische wensen. “Vandaag moet zo’n EDC zelf aangevraag­d worden”, weet Debby. “We zouden graag zien dat iedereen met een gekende beperking de kaart automatisc­h krijgt. Daarnaast zouden de pasjes die al bestaan, zoals de plaspas en de autipas, opgenomen moeten worden in de EDC. Een pictogram kan helpen om meteen te weten welke beperking iemand heeft. Want wie een plaspas toont, maakt meteen duidelijk dat hij of zij problemen heeft met de blaas of darmen.”

Intussen beweegt in politieke middens wel een en ander. Twee weken geleden keurden alle fracties in het parlement een resolutie goed van Kamerlid en Antwerps gemeentera­adslid Nahima Lanjri (CD&V). Die resolutie moet het gebruik van de EDC zo breed mogelijk kenbaar maken, zowel bij personen met een handicap als bij dienstverl­eners en organisati­es. De uitrol van de kaart moet ook in andere domeinen plaatsvind­en, zoals mobiliteit of economie.

Karine Lalieux, minister van Maatschapp­elijke Integratie, belast met personen met een handicap (PS), vindt het bekender mawoensdag

Debby Rombaut

ken van de EDC een prioriteit. “Er wordt werk gemaakt van een grootschal­ige informatie­campagne met een nieuwe, zeer toegankeli­jke website. Daar zal alle nodige informatie op staan, net als sensibilis­erende filmpjes met uitleg. Daarnaast zijn onderhande­lingen gaande binnen de regering om de concrete toepassing van de kaart te bekijken.

komt het EDC ook op de interminis­teriële conferenti­e rond personen met een handicap.”

Nog werd aan de 150 kamerleden gevraagd om ook lokaal te ijveren voor de invoering van de EDC. Nahima Lanjri zelf klopt least

Last but not in de Antwerpse gemeentera­ad aan bij Karim Bachar, schepen voor onder meer Gelijke Kansen en Integratie en Inburgerin­g (Vooruit). “Dat de grootste centrumsta­d van Vlaanderen vijf jaar na de introducti­e nog altijd geen officiële partner van de Europese handicapka­art is, is bedroevend”, zegt Lanjri. “Ik heb de stad al meermaals opgeroepen om initiatief te nemen. Meer dan zeventig gemeenten gingen al voor. Ik hoop dat de stad concrete maatregele­n neemt.”

Lokaal

Ook Debby Rombaut vindt dat er op lokaal vlak nog te weinig animo is voor de kaart. “In mijn eigen gemeente Sint-Gillis-Waas stelde de N-VA-fractie bij monde van Vlaams Parlements­lid Koen Daniëls voor om de EDC te aanvaarden. Helaas werd dat weggestemd door de lokale meerderhei­d van CD&V/Groen-Vooruit.”

Intussen zet Debby graag nog wat meer druk. “Het is voor mensen met een onzichtbar­e beperking erg belangrijk dat we deze kaart zo breed mogelijk uitrollen. Aan iemand met een rolstoel zie je meteen dat hij of zij hulp nodig heeft. Aan mijn dochter zie je niets, terwijl ook zij hulp kan gebruiken. Mensen met een verstandel­ijke beperking blijven soms het langst in de kou staan.”

Mama van Lindsey

“Deze kaart is heel belangrijk voor mensen met een onzichtbar­e beperking. Aan iemand met een rolstoel zie je meteen dat hij of zij hulp nodig heeft. Aan mijn dochter zie je niets.”

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Lindsey en haar mama Debby Rombaut met een European Disability Card. “Iedereen met een gekende beperking zou de kaart automatisc­h moeten krijgen.”
FOTO CARLO COPPEJANS Lindsey en haar mama Debby Rombaut met een European Disability Card. “Iedereen met een gekende beperking zou de kaart automatisc­h moeten krijgen.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium