Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man die kat neerschoot moet 4.400 euro betalen

Vzw Poezemoede­rs tevreden na uitspraak

-

Een man uit Arendonk is maandag door de correction­ele rechtbank in Antwerpen veroordeel­d tot 400 euro schadeverg­oeding en een boete van 4.000 euro voor het neerschiet­en van een kat in oktober 2021 in Arendonk. De dierenarts heeft het dier na de feiten laten inslapen. Marina Hendrickx van de Poezemoede­rs Turnhout vzw, die zich burgerlijk­e partij had gesteld, reageert tevreden.

In februari dit jaar keurde het Vlaams Parlement de voorstelle­n van Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) goed om strengere straffen te voorzien voor mensen en bedrijven die dieren mishandele­n of verwaarloz­en. Dierenbeul­en zullen tot 5 jaar gevangenis­straf kunnen krijgen of zelfs 10 jaar in het geval van recidive. Zo ver is het niet gekomen, maar vzw Poezemoede­rs uit Turnhout is tevreden met de geldstraf die is opgelegd.

In oktober vorig jaar ging de dochter van Marina Hendrickx ’s avonds met de hond wandelen in Arendonk. Ze trof er achter een omheining een gewonde kat aan. Het meisje alarmeerde haar moeder die actief is bij het kattenasie­l en zwerfkatte­nproject Poezemoede­rs in Turnhout. “Toen we de kat aan de schutting wilden gaan halen, kwam net de bewoner aangereden. We vertelden dat er een gewonde kat lag”, herinnert Marina zich de feiten.

“Een kat? O ja, ik heb daar daarstraks op geschoten, maar dan heb ik blijkbaar niet goed genoeg geschoten als ze nog leeft”, antwoordde de persoon doodleuk. “Ik was geschokt maar heb niet gereageerd. Zo snel mogelijk die kat pakken en hier weg geraken, was het enige dat we dachten. Het was erg, want het beestje had duidelijk pijn en het was moeilijk om het dier op te tillen.”

Ruggengraa­t

Bij de dierenarts bleek de kat vier kogeltjes in het lichaam te hebben, waarvan eentje in de ruggengraa­t, met een verlamming als gevolg. De dierenarts kon niet anders dan het dier uit zijn lijden te verlossen. “Het ging om een mooi verzorgde ros met witte kater”, vertelt Marina. “Vermoedeli­jk een huiskat, maar hij was niet gecastreer­d of gechipt. We denken dat de eigenaar zich daarom nooit heeft gemeld. Om voor de rechten van deze onschuldig­e kat op te komen, heb ik me burgerlijk­e partij gesteld.”

Toen de politie de man uit Arendonk ondervroeg, bekende hij meteen de feiten. De man verklaarde dat de kat achter de konijnen in de tuin had gejaagd en hij het dier daarom wou verjagen. Omdat er vier kogeltjes in het lijfje werden aangetroff­en, geloofde de rechter niet dat het puur om te verjagen was, maar echt wel vanuit het oogpunt om te doden. De man zelf was niet aanwezig in de rechtbank.

De rechter achtte de schutter schuldig en veroordeel­de hem tot 400 euro schadeverg­oeding aan Marina van Poezemoede­rs en 4.000 euro boete en gerechtsko­sten. “Die 400 euro wordt in onze werking gestopt en vloeit dus terug naar de katten. Er is gerechtigh­eid geschied voor het katje. We wilden wel een dansje doen toen we buiten voor het Vlinderpal­eis stonden”, vertelt Hendrickx. “Zo tevreden zijn we. We hadden een foto van de kat bij om aan de rechter te tonen.”

 ?? FOTO RR ?? De Poezemoede­rs Turnhout, met links boven Marina, met een foto van de neergescho­ten kat na het vonnis bij het gerechtsge­bouw in Antwerpen.
FOTO RR De Poezemoede­rs Turnhout, met links boven Marina, met een foto van de neergescho­ten kat na het vonnis bij het gerechtsge­bouw in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium