Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elvie zet vier meter hoge vulva in Stadsfeest­zaal

Omdat bekkenbode­mproblemen vaak voorkomen

- (tsjs)

Shoppers keken maandagoch­tend vreemd op toen twee mannen een vier meter hoge vulva opstelden te midden van de Stadsfeest­zaal. Geen feministis­ch abstract kunstwerk, wel een installati­e voor de Wereld Continenti­e Week. “Bekkenbode­mproblemen lijken alleen voor mama’s en oudere vrouwen weggelegd, maar ze komen vaker voor dan je denkt”, zegt pre- en postnataal fitness-specialist Céline Janssens (34).

Een groepje scholieren passeert en grinnikt. Het is dan ook een gek gezicht. “Een beetje naar links”, zegt een van de werkmannen die de montage van een vier meter hoge vulva supervisee­rt. De installati­e is een actie van femtechmer­k Elvie voor de Wereld Continenti­e Week. Want hoewel bekkenbode­mproblemen niet gevaarlijk zijn, zijn ze wel lastig. Maar liefst 60% van de Belgische vrouwen kampt ermee. Een op de twee vrouwen lijdt aan urineverli­es bij het lachen, niezen of hoesten na zwangersch­ap. Een passante spreekt meteen het pr-team aan. “Mijn dochter heeft er al een tijdje last van, maar ze durft er niet over te spreken”, zegt ze.

Volgens recente cijfers van iVOX vindt de helft van de Belgische vrouwen bekkenbode­mproblemen normaal. Een op de drie is zelfs niet vertrouwd met de ligging en de functie ervan. “En daarboveno­p is de schaamte ook nog eens groot”, vertelt specialist Céline Janssens.

Jonge, gespannen vrouwen

“Moeilijkhe­den worden nog altijd geassociee­rd met mama’s of oudere dames. Maar ook jonge, gespannen vrouwen kunnen er last van hebben.”

Femtechbed­rijf Envie bracht een bekkenbode­mtrainer op de markt mét app, die je oefeningen trackt en beoordeelt. Janssens drukt erop dat het belangrijk is om de spieren juist te leren gebruiken. “Vaak gaan vrouwen oefeningen doen aan ieder stoplicht. Maar overdaad is ook niet goed. Een te gespannen bekkenbode­m brengt evenveel ongemak met zich mee als een te zwakke.” Zelf is Céline fervent crossfitte­r en moest ze na haar zwangersch­ap leren om haar bekkenbode­m niet overmatig onder druk te zetten tijdens het sporten. Voor jonge, gespannen vrouwen heeft Janssens alvast een gouden tip. “Met mediteren kom je al een heel eind.”

iwww.elvie.com

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Pre- en postnataal fitness-specialist Céline Janssens voor de installati­e in de Stadsfeest­zaal.
FOTO JAN VAN DER PERRE Pre- en postnataal fitness-specialist Céline Janssens voor de installati­e in de Stadsfeest­zaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium