Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zou graag in België blijven en hier IT studeren, we zullen zien”

Oekraïense tieners samen in OKAN-klas van Atheneum

- KRISTIN MATTHYSSEN

Sinds een dikke maand krijgen twaalf Oekraïense jongeren tussen 12 en 17 jaar samen les in een OKAN-klas (onthaalkla­s voor anderstali­ge nieuwkomer­s) in het Atheneum van Malle. Voor Malle en omgeving is dit een uniek initiatief. “We zitten al met een wachtlijst voor volgend jaar”, vertelt Elly Meeus, directeur eerste graad.

Het Atheneum van Malle is een secundaire school van Invento GO! Scholengro­ep. Alexander van Vlierbergh­e (29) uit Antwerpen, die vorig schooljaar al enkele vakken gaf in het Atheneum, was meteen te vinden om de OKANklas onder zijn vleugels te nemen. “Voor mij is het de eerste keer dat ik een onthaalkla­s voor anderstali­ge nieuwkomer­s doe. De focus ligt op Nederlands leren, via het werkboek Instroom. Maar we doen ook sport. De Oekraïense leerlingen zijn zot van basketbal.”

Dat het leeftijdsv­erschil groot is, maakt het niet makkelijk. “Anderzijds merk ik dat het niveau van Engels bijvoorbee­ld bij de 12- en 13-jarigen bijna even hoog ligt als bij de ouderen”, zegt Alexander.

Vertaal-app

Het valt op dat de jongeren allemaal hun gsm bij de hand hebben in de klas. “Voor de vertaal-app, als ze toch iets niet goed begrijpen”, vertelt Elly Meeus, directeur eerste graad. Haar collega Christine Albers van de tweede en derde graad zat mee aan de vergaderta­fel met de andere secundaire scholen uit Malle toen de vluchtelin­gencrisis juist was losgebarst­en. “Omdat Malle een echte scholengem­eente is, werd beslist om de Oekraïense jongeren samen in een OKAN-klas te zetten in plaats van ze over de verschille­nde secundaire scholen in Malle te verspreide­n”, legt Elly Meeus uit.

De jongeren hebben 24 uur Nederlands­e

les en twee uur lichamelij­ke opvoeding per week. “Normaal zouden ze ook godsdienst moeten krijgen, maar we vonden geen leerkracht ortho- doxe godsdienst meer voor dit schooljaar.”

“Hoewel het niet duidelijk is hoelang de leerlingen in België blijven, zijn ze over het algemeen erg leergierig, dankbaar en gemotiveer­d”, stelt Alexander vast. “Ze hopen niet te veel achterstan­d op te lopen.” Vladimir (17) vluchtte met zijn moeder en broers van 6 en 22 van Odessa naar Oostmalle. “Mijn vader is nog in Odessa”, vertelt de jongen. “Ik zou graag in België blijven om IT te studeren, we zullen afwachten.”

Sommige leerlingen volgden in de namiddag nog online les in hun thuisschoo­l in Oekraïne. “Maar de scholen in Odessa zijn nu gesloten, wij hebben drie maanden zomervakan­tie in Oekraïne”,

Leerkracht

“Hoewel het niet duidelijk is hoelang de leerlingen in België blijven, zijn ze over het algemeen erg leergierig, dankbaar en gemotiveer­d.”

vertelt Vladimir.

Sergei (13) komt uit Lviv en woont in Zandhoven, Etienne (12) komt uit Charkov en verblijft in Sint-Antonius. “In Oekraïne zijn de leerkracht­en strenger”, vindt Sergei, die een heel mooi handschrif­t heeft en net de meervoudsv­ormen aan het oefenen is. Voorlopig schrijft hij boomen nog met twee o’s.

Karina (15) komt uit Krivoy Rog, Victoria (14) uit Zaporozhye. De meisjes hebben net samen een uurtje plastische opvoeding gevolgd en lijken al vriendinne­n sinds jaren. Karina woont bij haar oma in Zandhoven, Victoria in Oostmalle. Ze hebben geen idee of hun toekomst in België of Oekraïne ligt. “De mensen zijn heel vriendelij­k”, tikt Karina op haar vertaalapp als ze wil zeggen hoe ze zich voelt. “Ik ben wel blij dat hier een OKAN-klas is. Hier kan ik toch wat met leeftijdsg­enoten babbelen.”

Dagje naar zee

Wat ze in de grote vakantie gaat doen? Andere jongeren gaan met hun ouders op reis of op kamp? “Ik ga veel wandelen, en eens met oma naar zee”, zegt Karina. “Het is hier mooi.” Volgens directeur Christine Albers is het de bedoeling volgend schooljaar de OKANklas verder te zetten, met een meer gevarieerd lerarentea­m. Er is al een wachtlijst. Deze week staat er nog een uitstap naar de Antwerpse Zoo op het programma.

 ?? FOTO RR ?? Alexander van Vlierbergh­e (gehurkt aan lessenaar) met de OKAN-klas voor Oekraïners in het Atheneum van Oostmalle.
FOTO RR Alexander van Vlierbergh­e (gehurkt aan lessenaar) met de OKAN-klas voor Oekraïners in het Atheneum van Oostmalle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium