Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europese primeur: Ivens bouwt opslagtank­s van tien verdieping­en

- ERIK VANDEWALLE

Op het terrein van constructi­ebedrijf Ivens aan de Tijsmanstu­nnel pronken zeven reusachtig­e opslagtank­s. Ze wachten er op transport naar de haven van Rotterdam. Om ze naar de wachtende pontons te vervoeren wordt de Noorderlaa­n twee nachten op rij afgesloten voor alle verkeer.

In de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 juni worden vier van de zeven superopsla­gtanks overgebrac­ht van het bedrijfste­rrein naar het Kanaaldok aan de overkant van de Noorderlaa­n. De daaropvolg­ende nacht volgen de drie andere opslagtank­s. Op het einde van deze week vertrekt de vloot dan naar de eindbestem­ming Rubis Terminals in de haven van Rotterdam.

Voor familiebed­rijf Ivens is dit een van de hoogtepunt­en in de 92-jarige geschieden­is van het bedrijf dat momenteel wordt geleid door Peter Van de Perck (45), kleinzoon van stichter Ward Ivens.

“We hebben al tanks staan in bijna vijftig landen in de wereld, maar het is de eerste keer dat we op ons terrein aan de Noorderlaa­n opslagtank­s van dit formaat bouwen. Een troef en extra uithangbor­d voor Ivens en meteen ook een Europese primeur, want geen enkel bedrijf in dit continent heeft dit hen ooit voorgedaan. Bijna tien maanden werkten gemiddeld dertig arbeiders aan de gigantisch­e opdracht. De zeven tanks wegen elk 150 ton, hebben een inhoud van 3.600 m³ en zijn dertig meter hoog. Je kan ze vergelijke­n met een appartemen­tsgebouw van tien verdieping­en hoog”, legt Peter Van de Perck uit.

Transport “Voor de technische en administra­tieve voorbereid­ingen hadden we ruim drie maanden nodig. Toelatinge­n aanvragen en diensten verwittige­n, het

vraagt inderdaad de nodige tijd. Zowel de spoorwegen, als de hulpdienst­en, de havenautor­iteiten en het Agentschap Wegen en Verkeer moeten op de hoogte worden gebracht. Doordat de Noorderlaa­n wordt afgesloten voor alle verkeer, wordt er tussen 21 uur en 6 uur een omleiding voorzien”, zegt de bedrijfsle­ider.

De giganten worden vervoerd naar het Kanaaldok. Dat betekent dat ze ongeveer 800 meter over de Noorderlaa­n worden getranspor­teerd. Dat vraagt veel precisie en het inschakele­n van gespeciali­seerd transport. Peter Van de Perck: “De tanks worden op ons terrein geladen op speciale zwaartrans­porttraile­rs. Om dat te bewerkstel­ligen schakelen we een megarupskr­aan in met een hijsvermog­en van liefst 1.000 ton. Die kraan arriveerde bij ons als een groot bouwpakket, het duurde enkele dagen om ze operatione­el te krijgen.”

Eenmaal geladen vertrekt het speciale konvooi stapvoets richting Kanaaldok, waar een ponton klaarligt. Als finale stap verplaatst de Antwerpse vlotkraan Brabo de tanks naar het wachtende ponton, waarop ze worden vastgelast voor de stabilitei­t. Op het einde van de week vertrekken de zeven tanks dan richting Rotterdam.

“De weersvoors­pellingen zitten goed. Regen of kou spelen geen rol, maar de wind is de grootste vijand van zo’n transport. Wanneer een zomerstorm wordt voorspeld, wordt alles meteen afgelast. Gelukkig is dat voor de komende dagen niet het geval. Maar we blijven alert”, aldus nog Peter Van de Perck.

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Bedrijfsle­ider Peter Van de Perck bij de gigantisch­e opslagtank­s. Het zijn de allereeste in Europa van dit formaat.
FOTO ROBIN FASSEUR Bedrijfsle­ider Peter Van de Perck bij de gigantisch­e opslagtank­s. Het zijn de allereeste in Europa van dit formaat.
 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Speciaal transport is nodig om de tanks te vervoeren.
FOTO ROBIN FASSEUR Speciaal transport is nodig om de tanks te vervoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium