Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurt feest na vijftien jaar wachten in nieuwe, mooi geplaveide Kammenstra­at

- (ella)

Vijftien jaar hebben de buurtbewon­ers erop moeten wachten, zondag was de nieuwe Kammenstra­at officieel een feit. Dat werd gevierd met de hele buurt die ondanks het druilerige weer toch op de afspraak was.

“De Kammenstra­at is weer klaar voor de volgende decennia”, meent burgemeest­er Gaston Van Tichelt (CD&V).

Van Tichelt toostte niet alleen op de nieuwe weg. “We sluiten ook een periode af van goede samenwerki­ng tussen bestuur, bewoners, nutsmaatsc­happijen en aannemer Vermetten.”

De bewoners zijn tevreden met hun nieuwe straat. Odilia Ossenblok (68) zag de werken aanvankeli­jk met lede ogen tegemoet. Ze woont al bijna vijftig jaar in de Kammenstra­at. “Ik was echt bang. Ik heb al twee zware operaties aan de rug en de heup achter de rug en er volgt er nog een aan de rug”, bekent ze.

“Ik vreesde voor de lange duur van de werken mijn huis niet meer uit te kunnen of van de fiets te vallen. Maar het is uiteindeli­jk veel beter meegevalle­n. De arbeiders hebben me daar goed bij geholpen, we hebben intussen een band opgebouwd.”

Vandaag is Odilia heel blij met de nieuwe straat. “Ik ben niet goed ter been en de keikoppen voordien waren erg moeilijk begaanbaar. Ook het voetpad lag er oneffen bij. Nu is alles mooi egaal.” Toch waarschuwt ze tegelijker­tijd. “Onlangs werd ik bijna van de weg gemaaid. Er is geen hoogtevers­chil of borduur meer tussen de rijbaan en het voetpad. De bestuurder had geen geduld om een andere wagen door te laten en kruiste die door deels op het voetpad te rijden.”

Vakkenpatr­oon

“Het studiebure­au verwacht niet dat de heraangele­gde straat dit in de hand werkt. Het grote kleurversc­hil lijnt meteen rijbaan en trottoir af”, reageert Van Tichelt. “Er is ook gewerkt met een lichtgrijs vakkenpatr­oon wat een afremmend effect heeft. In Hondsberg hebben we daar goede ervaringen mee”, vult Brigitte Quick aan.

Om de straat aan te leggen, moesten er repen grond onteigend worden. Daarvoor gaf de gemeentera­ad in 2014 toestemmin­g. De eerste plannen zijn op 30 maart 2017 voor het eerst aan de buurt voorgelegd en een jaar later gefinalise­erd. Eind 2018 verlegden de nutsmaatsc­happijen al leidingen en kabels. Uiteindeli­jk werden in april 2021 de werken vergund.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? De buurtbewon­ers kwamen graag mee hun nieuwe Kammenstra­at openen. Zoals Odilia, die er al vijftig jaar woont.
FOTO ELKE LAMENS De buurtbewon­ers kwamen graag mee hun nieuwe Kammenstra­at openen. Zoals Odilia, die er al vijftig jaar woont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium