Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gestreden en verloren”

W-Kracht mag windmolens bouwen, actiegroep teleurgest­eld

- JEF WIJCKMANS

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen verwerpt de klacht van actiegroep Geen Windmolens E19 tegen W-Kracht. Het bedrijf uit Zedelgem hoopt nu in 2023 twee molens in de Varenbroek­straat bedrijfskl­aar te hebben en schiet in actie. De actiegroep reageert teleurgest­eld: “We hebben gestreden en verloren.”

Het dossier voor de plaatsing van windmolens tussen de E19 en de Varenbroek­straat op de grens van Reet en Kontich krijgt, na een lange administra­tieve en juridische weg, uiteindeli­jk groen licht. Al in 2014 had W-Kracht een aanvraag voor vier windmolens ingediend.

Meteen ontstond bij omwonenden in de ruime omgeving tegenstand. Ze voerden via actiegroep Geen windmolens E19 oppositie en kregen het gelijk eerst ook aan hun kant. Maar het bedrijf zette

door en diende drie jaar later een nieuw, afgeslankt dossier in. Deputatie

De bestendige deputatie van de provincie Antwerpen keurde de omgevingsv­ergunning voor de installati­e en exploitati­e van twee windturbin­es in de Varenbroek­straat opnieuw niet goed. W-Kracht diende tegen deze weigerings­beslissing een beroepschr­ift in bij het Vlaams ministerie en kreeg uiteindeli­jk positief antwoord.

Maar de actiegroep stapte naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen die op 28 april 2020 de omgevingsv­ergunning schrapte. Nieuwe aanpassing­en zorgden ervoor dat de Vlaamse minister van Omgeving eind dat jaar opnieuw een omgevingsv­ergunning afleverde. Een nieuw beroep van de actiegroep bij de Raad van State werd nu verworpen.

“We werden onlangs inderdaad op de hoogte gebracht”, zegt Frans Baes, woordvoerd­er van de actiegroep. “We hebben gestreden en uiteindeli­jk verloren wat uiteraard spijtig is. In België mogen dergelijke molens tot op zowat 250 meter van woningen gebouwd worden daar waar dat in de rest van Europa niet kan. Begrijpen doen we het niet, maar het zij zo.”

Bij W-Kracht reageren ze opgelucht en willen ze zo vlug mogelijk met de bouw van de molens beginnen. “Het heeft uiteindeli­jk lang genoeg geduurd”, zegt CEO Stefan De Weerdt. “Toch denk ik dat we uiteindeli­jk pas volgend jaar operatione­el zullen zijn. Het probleem is nu de levering van het materiaal. De huidige geopolitie­ke toestand in de wereld maakt het er niet makkelijke­r op.”

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Frans Baes (links) haalt met zijn actiegroep bakzeil.
FOTO JEF WIJCKMANS Frans Baes (links) haalt met zijn actiegroep bakzeil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium