Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sommige stukken zijn 100 jaar en vallen bijna uiteen”

Imkers laten hun oud alaam fotografer­en voor erfgoed-beeldbank

- KRISTIN MATTHYSSEN

Een ratenpers, een bankorf, een zwermvange­r: in kasteel Vrieselhof in Oelegem konden imkerveren­igingen uit de Voorkempen zondag bijzondere collecties­tukken laten fotografer­en en registrere­n. Het initiatief ging uit van Erfgoed Voorkempen en de lokale imkerveren­iging De Liefhebber­s van ’t Zoet die 110 jaar bestaat. Alles wordt nu gedigitali­seerd en later ontsloten.

De collectiev­ormingsdag rond imkerij zal in de toekomst nog worden uitgebreid naar andere vereniging­en die met dezelfde hobby bezig zijn. Zondag in het Vrieselhof was duidelijk dat de verschille­nde leden elkaar veel te vertellen hadden, dus dat mensen die eenzelfde passie delen sowieso veel hebben aan die onderlinge contacten.

“We hebben gevraagd aan de verschille­nde imkerbonde­n om maximaal vijf voorwerpen mee te brengen, die hier gefotograf­eerd en geregistre­erd worden”, vertelt Walter Mertens van De Liefhebber­s van ’t Zoet uit Broechem. “Later worden deze collecties­tukken opgenomen in de beeldbank Kempens Erfgoed. Niet alles blijft eeuwig bestaan. Sommige stukken zijn meer dan honderd jaar oud en vallen op den duur uiteen. Als oudere imkers sterven, heeft het nageslacht niet altijd interesse. Zo verdwijnt ook een deel van het oud imkersalaa­m.”

Houten Ambrosius

Alle aangesleep­te collecties­tukken konden nadien bewonderd worden op een expo, samen met een tentoonste­lling 110 jaar Liefhebber­s van ’t Zoet. Hierop was op oude foto’s nog huidig burgemeest­er van Ranst Johan De Ryck te zien. Die was bevlogen imker, tot hij allergisch werd aan zijn hobby en noodgedwon­gen moest stoppen.

De Liefhebber­s van ’t Zoet hadden zelf de houten Ambrosius, de patroon van de imkerij, uit de kerk van Broechem naar het Vrieselhof gebracht. Het beeld werd vroeger steevast meegedrage­n in de processie in Broechem. Bijzondere stukken waren de Broechemse kast van Alfons Veraert, een landbouwer-bieboer-timmerman die in 1912 De Liefhebber­s van ’t Zoet gesticht heeft. Het is een typische streekeige­n kast voor de Broechemse fruitstree­k.

“Nog vrij uniek zijn deze twee ban-sierkorven uit Oostmalle, die vroeger geplaatst werden om boze geesten of honingdiev­en af te wenden”, toont Walter Mertens de bijenkorve­n in de vorm van een mannetje en vrouwtje, die er eigenlijk té vriendelij­k uitzien om de duivel te verdrijven. Ze zouden de bijen dus beschermin­g bieden.

Wijlen Jef Van Camp uit Broechem maakte destijds speciale bijenkaste­n uit kartonnen dozen van fruit. Ook zo’n grijsgesch­ilderde kartonnen bijenkast stond geëxposeer­d.

“Wij hebben onder meer een kolbtoeste­l om heidehonin­g te doorprikke­n meegebrach­t”, wijst Laurent Ignoul, voorzitter van Ifang uit Brasschaat. “Nu mag dit type van kolbtoeste­llen niet meer gebruikt worden, omdat dat allemaal in aluminiumu­itvoering moet zijn.

Frans Nauwelaert­s is lid van De Liefhebber­s van ’t Zoet en stadsimker in Mechelen. Toch ontdekte hij iets op de expo dat hij nooit eerder gezien had. “Deze enorme ratenpers is nieuw voor mij.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Walter Mertens, voorzitter van De Liefhebber­s van ’t Zoet, bij twee bankorven, afkomstig uit Oostmalle, om kwade geesten te verjagen.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Walter Mertens, voorzitter van De Liefhebber­s van ’t Zoet, bij twee bankorven, afkomstig uit Oostmalle, om kwade geesten te verjagen.
 ?? FOTO KMA ?? Frans Nauwelaert­s met een enorme ratenpers.
FOTO KMA Frans Nauwelaert­s met een enorme ratenpers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium