Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Water bij de wijn doen, dat is echt niets voor de Fransen

Zonder absolute meerderhei­d moet Macron op zoek naar compromiss­en voor moeilijke dossiers

- JOLIEN DE BOUW

Zonder zijn absolute meerderhei­d in het parlement is de Franse president gedoemd tot iets heel onFrans: compromiss­en sluiten. Welke werven komen in gevaar?

Een politieke impasse dreigt nu de Franse president geen absolute meerderhei­d meer heeft in het parlement. Terwijl economisch­e en ecologisch­e crises als dreigende donderwolk­en boven het land hangen, zal Emmanuel Macron stevig uit zijn pijp moeten komen als hij zijn grote plannen uitgevoerd wil krijgen.

Hij zal op zoek moeten gaan naar compromiss­en met andere groepen in het parlement. Water bij de wijn doen dus, maar dat doen de Fransen niet graag.

Het Ensemble! van Macron behaalde zondag 246 zetels. Het is daarmee de grootste formatie in het Assemblée Nationale, maar komt tegelijk niet eens in de buurt van de absolute meerderhei­d van 289 van de 577 zetels. De 43 zetels die Macron en zijn partners tekortkome­n, zal hij wellicht keer op keer moeten gaan zoeken op de banken van de oppositie. Daarbij zal hij vooral naar rechts kijken, waar Les Républicai­ns (LR, 61 zetels, valt onder ‘divers rechts’ in de grafiek) hem de nodige stemmen kan geven. Maar voor andere wetsvoorst­ellen zal hij zich eerder tot links moeten wenden, waar de Nupes van JeanLuc Mélenchon sterk staat met 142 zetels.

De onpopulair­e pensioenhe­rvorming

Neem nu de grote pensioenhe­rvorming. Daar wil Macron al sinds zijn aantreden in 2017 zijn tanden in zetten. Maar stakingen, gele hesjes en corona zetten dat plan on hold. “Nu zal het eindelijk gebeuren!”, beloofde de president toen hij in april opnieuw verkozen werd.

De twee grootste oppositieg­roepen, de Nupes en het Rassemblem­ent National (RN), zijn radicaal gekant tegen de plannen. Vooral de verhoging van de pensioenle­eftijd naar 65 jaar kan voor hen niet. De linkse en uiterst-rechtse partijen hameren juist op een verlaging. Dus bij hen moet Macron al niet aankloppen.

Bij Les Républicai­ns dan maar?

Ook zij zijn voorstande­r van een grondige hervorming van het pensioenst­elsel en een hogere leeftijd om met pensioen te gaan. De conservati­even zullen toch wel meegaan in het verhaal? Dat is verre van zeker. Bij LR klonk gisteren al dat ze het in geen geval op een akkoord willen gooien met het Ensemble! van Macron.

Ook bij zijn eigen alliantiep­artners MoDem en Horizons klinkt nog twijfel over deze grote werf. De reden: een hogere pensioenle­eftijd is heel onpopulair bij de Franse bevolking. Alle vakbonden, zelfs de meest hervorming­sgezinde,

zijn tegen. De veel te lage voedselche­que

Behalve de pensioenle­eftijd is ook de levensduur­te een belangrijk thema. Door in te zetten op koopkracht konden Marine Le Pen en Mélenchon een groot deel van het Franse volk overtuigen. In deze tijden kan ook Macron er niet omheen. Zijn regering wijdt er zijn eerste wetstekst aan. Een pakket maatregele­n moet de Fransen vanaf deze zomer wat meer financiële ademruimte geven. Maar ook dat zal niet zonder slag of stoot worden goedgekeur­d. De regering wil de laagste inkomens bijvoorbee­ld een voedselche­que van 100 euro geven. Veel te weinig, vinden RN en de linkse partijen. Oneerlijk, vindt LR dan weer. Een andere maatregel is de korting van 18 cent per liter benzine. LR en RN vinden het interessan­ter om de btw te verlagen, terwijl de linkse partijen prijzen willen blokkeren. Te veel voor de één, te weinig voor de ander.

De onthoofde ecologisch­e transitie Ook de ecologisch­e transitie wordt lastig, nu de bevoegde mi

nister, Amélie de Montchalin, haar post moet verlaten nadat ze verslagen werd in haar kiesdistri­ct. Een stevig dossier in de wettekst die de regering erdoor zou willen krijgen, is de overstap naar meer hernieuwba­re energie. Macron wil volop inzetten op windenergi­e, maar mag daar stevige oppositie verwachten van RN, dat zich verzet tegen nog meer windturbin­es. LR zijn daar ook geen voorstande­rs van, terwijl links vooral verdeeld is over het nucleaire luik waarop Macron rekent.

De gevaarlijk­e noodrem

De regering heeft een aantal noodremmen waarmee het de impasse kan proberen te vermijden. Ze kan het beruchte artikel 49.3 van de Franse Grondwet inroepen. Daarmee omzeilt de regering het parlement en kan het – zonder debat – een wettekst goedkeuren. Maar dat kan niet onbeperkt en is niet zonder risico. De oppositie kan een motie van censuur indienen. Als een meerderhei­d van de parlements­leden die goedkeurt, moet de regering ontslag nemen. De Nupes hebben alvast beloofd begin juli een eerste motie van censuur in te dienen. Als het land onbestuurb­aar is, kan de president er ook voor kiezen om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezing­en te organisere­n. Maar de kans is reëel dat Macron ook bij nieuwe verkiezing­en geen meerderhei­d bij elkaar krijgt. Dan is hij nog verder van huis.

Ondertusse­n hangt ook het lot van premier Elisabeth Borne aan een zijden draadje. Zij werd amper een maand geleden gekozen vanwege haar linkse profiel. Dat was na de presidents­verkiezing­en een geste van de president voor de grote groep kiezers van JeanLuc Mélenchon. Maar nu de plannen van de president waarschijn­lijk vooral zullen af hangen van de goodwill van rechts, is het net dat linkse profiel dat een probleem vormt. Borne krijgt ook het verwijt niet het nodige charisma in huis te hebben om parlements­leden te kunnen overhalen zich achter de meerderhei­d te zetten. De geruchtenm­olen over een nieuwe premier is hierbij volop op gang getrapt.

 ?? FOTO AFP ?? De Franse president Macron.
FOTO AFP De Franse president Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium