Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verouderd, illegaal en wreed

Onderzoek bevestigt dat Russen onwettige wapens gebruiken in Oekraïne

- KRISTOF BOHEZ

Wat zou de uitkomst zijn als je meer dan duizend foto’s vanop het slagveld in Oekraïne analyseert? deed het met behulp van enkele specialist­en, en komt uit bij een forse conclusie: veel van de wapens die de Russische troepen gebruiken, vormen een onverantwo­ord groot gevaar voor burgers. Ze gebruiken is illegaal.

The New York Times

Met een team van zes gespeciali­seerde medewerker­s, onder wie eentje met explosieve­n-ervaring bij de Amerikaans­e zeemacht, zoomde in op meer dan duizend foto’s van de oorlog in Oekraïne. Doel was een analyse van het wapenarsen­aal dat de Russen hanteren. En dus niet noodzakeli­jk van wat de Russen zeggen te hanteren.

De doorlichti­ng is niets minder dan schrikwekk­end. In een tijdperk waarin geleide munitie de norm geworden is voor oorlogsvoe­ring, blijken veel van de meer dan 2.000 herkende Russische wapens nog ongeleid. Waar of ze slachtoffe­rs zullen maken, is dus vaak niet te voorspelle­n.

The New York Times

Sovjet-Unie

Meer dan 200 wapentypes blijken in strijd met het hedendaags humanitair oorlogsrec­ht, waarbij burgers zoveel als mogelijk ontzien moeten worden. Zo vond het team researcher­s opvallend veel clustermun­itie terug. De Uragan 9M27-raket is er slechts één voorbeeld van. Het artillerie­systeem werd in de Sovjet-Unie van de jaren zeventig ontwikkeld, en bestaat in grote lijnen uit een ronddraaie­nde raket die op zijn beurt vele kleinere projectiel­en over een grote oppervlakt­e verspreidt, tot 35 kilometer van de plaats waar ze gelanceerd werden. Ze vormen met andere woorden een groot gevaar voor eender wie in dat gebied. Zowel soldaten als burgers. In het noorden van Oekraïne werd ook een landmijn aangetroff­en, sowieso een illegaal oorlogswap­en. Veel van het Russische arsenaal kan beschouwd worden als wrede relieken uit de Koude Oorlog, luidt één conclusie van Je zou die conclusie makkelijk pro-Amerikaans kunnen noemen, ware het niet dat de krant een sterke, onafhankel­ijke reputatie heeft. Voor de volledighe­id dient wel vermeld dat zich niet baseerde op Russische bronnen, en wel op beelden die onder meer de Oekraïense legerleidi­ng de wereld instuurde.

The New York Times.

The Times

Bewuste tactiek?

Sinds 1949 bepalen onder meer de Conventies van Genève dat oorlogswap­ens aan enkele voorwaarde­n moeten voldoen om niet onwettig te zijn: zo moet het gebruik ervan in verhouding tot het beoogde doel staan – geen radiopost van drie man bombardere­n met een kernkop, pakweg – en moet de scheidings­lijn bewaakt worden tussen militaire doelen en mogelijke burgerslac­htoffers.

“De Russen hebben die regels sinds het begin van de oorlog zowat dagelijks overtreden”, zegt Michael Newton, oud-militair aanklager en rechtsgele­erde aan de Vanderbilt University in Nashville. Rest de vraag waarom Rusland zo onwettig en zelfs verouderd tewerkgaat. Is het echt de bedoeling om de Oekraïners met grof geschut te breken, of is het van niet beter kunnen? Nog een suggestie die na het onderzoek van naar voren geschoven wordt, is dat Poetins leger niet voldoende modernere precisiewa­pens heeft, en daarom wel verplicht is om terug te grijpen naar oudere munitie. Het is een vraag die mogelijk beantwoord wordt als het ooit tot een proces voor het Internatio­naal Strafhof van Den Haag komt.

The Times

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium