Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vrouw heeft nood aan intensieve begeleidin­g”

Parket vraagt internerin­g voor stalker van Natalia

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Het parket heeft gisteren op de correction­ele rechtbank in Turnhout de internerin­g gevraagd van een vrouw die zangeres Natalia Druyts (41) via Instagram doodsbedre­igingen had gestuurd. “Ze moet dringend hulp krijgen”, zei ook meester Leen Van Loo, de advocate van de stalker.

S.V., een vrouw uit de buurt van Kortrijk, zou tussen januari en april 2021 plaatste via sociale media vijf keer berichten over Natalia die over de schreef gingen. De Kempense zangeres diende daarom een klacht in met burgerlijk­e partijstel­ling. De rechtbank in Turnhout stelde in maart van dit jaar een deskundige aan om de vrouw psychiatri­sch te laten onderzoeke­n. Gisteren werd de zaak opnieuw behandeld. In tegenstell­ing tot in maart kwamen Natalia en haar raadsman niet opdagen.

“Na de klacht van Natalia Druyts is er een onderzoek gebeurd naar de socialemed­iaprofiele­n waarop de vrouw haatdragen­de commentare­n plaatste. Ze dreigde er onder meer mee om de zangeres te vermoorden”, zei Anouk Draulans namens het Openbaar Ministerie. “S.V. heeft de feiten bekend, maar ze heeft die wel gepleegd in het kader van een psychische problemati­ek. Volgens een deskundige heeft de vrouw nood aan intensieve residentië­le begeleidin­g.” Het parket drong aan op de internerin­g van V., zodat ze de nodige zorgen kan toegediend krijgen.

De advocate van S.V. volgde het standpunt van de openbare aanklager. “Ik verzet me niet tegen een internerin­g”, pleitte meester Leen Van Loo. “De vrouw moet op korte termijn gespeciali­seerde hulp krijgen.”

“Opportuun om in te grijpen”

Omdat Natalia en haar advocaat niet aanwezig waren, worden de burgerlijk­e belangen later dit jaar onder de loep genomen. De zangeres schetste in maart wel waarom ze een klacht had ingediend tegen de vrouw. “Ze postte op Instagram dat ze me ging vermoorden en me voor de rechter zou slepen. Ik vind dat er op sociale media te veel losbandigh­eid is. Ik weet dat dit niet veel zal veranderen aan de situatie in de maatschapp­ij, maar ik kan het alleen maar aankaarten. Er is misschien 50% kans dat dergelijke mensen effectief iets uitsteken en 50% kans van niet. Ik laat heel veel over mij heen gaan, maar in dit geval was het opportuun om in te grijpen.”

“De mensen moeten toch eens twee keer nadenken vooraleer ze zomaar iets posten op het internet. Ik blokkeer meestal personen die negativite­it blijven spuien op mijn Instagrama­ccount, en ik maal daar niet om. Iedereen mag zijn mening hebben. Maar als het venijnig wordt, moeten ze verdwijnen. In dit geval vond ik het er zo over dat ik het heb laten staan. Zo behandel je je medemens niet.”

In 2014 dreigde Kevin V.H. (33) er al mee om Natalia te onthoofden in naam van IS Belgium. De rechtbank in Turnhout veroordeel­de de stalker in 2015 tot een voorwaarde­lijke gevangenis­straf van tien maanden. Hij moest de zangeres ook een schadeverg­oeding van 7.500 euro betalen.

In de huidige zaak velt de rechter een vonnis op dinsdag 28 juni.

Natalia Druyts

Zangeres en burgerlijk­e partij

“De mensen moeten toch eens twee keer nadenken vooraleer ze zomaar iets posten op het internet.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Natalia sleepte een vrouw die haar via Instagram had bedreigd voor de rechter.
FOTO KRIS VAN EXEL Natalia sleepte een vrouw die haar via Instagram had bedreigd voor de rechter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium