Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vreemde vrienden van Vlaams Belang

Partij van Tom Van Grieken nodigt opvallend radicale stemmen uit op Europese meeting

- PIETER LESAFFER

In Antwerpen verzamelt morgen het kruim van Europees extreemrec­hts. Vlaams Belang pakt er onder meer uit met Geert Wilders en vertegenwo­ordigers van Marine Le Pen en Viktor Orbán. Maar op de sprekersli­jst staan ook enkele dubieuze figuren die wel heel extreem zijn. “Vlaams Belang blijft op twee benen hinken”, zegt politicolo­og Dave Sinardet.

‘Ons Europa’ is het thema van de bijeenkoms­t van extreemrec­htse partijen morgenavon­d in de Antwerpse Handelsbeu­rs. Anderhalf jaar geleden kwam daar de Italiaanse Lega-politicus Matteo Salvini spreken. Deze keer zijn er zeven sprekers om het te hebben over de toekomst van Europa. De organisati­e is in handen van Identiteit en Democratie (ID), de overkoepel­ende Europese partij, Vlaams Belang zelf is de gastheer.

In de uitnodigin­g heeft de partij het over “internatio­nale gasten die op dezelfde conservati­eve, patriottis­che en nationalis­tische lijn zitten als Vlaams Belang”. Voorafgaan­d is er ook een persconfer­entie met onder anderen de Nederlands­e geestesgen­oot Geert Wilders en Judit Varga, minister in de Hongaarse regering-Orbán. Maar over drie van de zeven sprekers rept de partij in haar persuitnod­iging met geen woord.

‘White Power’

De website Het Observator­ium, die extreemrec­hts opvolgt, heeft nu ontdekt waarom dat zo is. Ze heeft de politieke loopbaan van de drie ontbrekend­e sprekers op een rij gezet. Allemaal blijken die aan de meest extreme kant van het extreemrec­htse clubje te zitten. Vooral de Estse politicus Martin Helme valt op. Hij leidt in Estland samen met zijn vader Mart Helme de partij EKRE. Toen de twee in 2019 minister werden, maakten ze bij hun eedafleggi­ng beiden het White Power-teken. Dat is hetzelfde als het oké-teken, maar staat in extreemrec­htse kringen symbool voor de blanke suprematie, vanwege de letters W en P die de vingers vormen.

De twee andere dubieuze sprekers zijn de Tsjech Tomio Okamura en de Portugees André Ventura. Beiden hebben zich doorheen hun politieke loopbaan onder meer racistisch uitgelaten over zigeuners, Okamura zelfs ondanks zijn half-Aziatische afkomst – zijn vader is JapansKore­aans. Hij riep ook op om met varkens als huisdieren in de buurt van moskeeën te komen. Ventura beet in het Portugese parlement dan weer een collega van Afrikaanse afkomst toe dat ze naar “haar land” moest worden teruggestu­urd.

Vervelend moment

Vlaams Belang wuift de vaststelli­ng weg dat ze zich hiermee inlaat met wel heel extreme geestesgen­oten. “De meeting heeft nul komma nul procent te maken met de sensatione­le beschuldig­ingen van Het Observator­ium”, laat de partijwoor­dvoerder weten. “We zijn dan ook helemaal niet onder de indruk van wat deze extreemlin­kse dekmantelo­rganisatie heeft verzameld van ‘schokkend materiaal’, dat bestaat uit oude bronnen of absurde beschuldig­ingen over vingerteke­ns vanwege oud-ministers in Estland.”

Toch komt dit voor de partij op een vervelend moment, nu Tom Van Grieken van Vlaams Belang een “normale” partij wil maken, klaar voor mogelijke regeringsd­eelname. “Dit laat zien dat Vlaams Belang op twee benen blijft hinken”, zegt politicolo­og Dave Sinardet (VUB). “Enerzijds heb je de normaliser­ing waar Van Grieken op inzet. Anderzijds heb je aspecten zoals het aantrekken van een extreem figuur als Dries Van Langenhove, of bijvoorbee­ld deze bijeenkoms­t. Het is ook niet dat deze mensen er toevallig zijn, het is een bewuste keuze om hen als sprekers uit te nodigen.”

Dave Sinardet

Politicolo­og (VUB)

“Het is ook niet dat deze mensen er toevallig zijn, het is een bewuste keuze om hen als sprekers uit te nodigen.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? De kritiek komt ongelegen, nu Tom Van Grieken van Vlaams Belang een “normale” partij wil maken, klaar voor regeringsd­eelname.
FOTO KRIS VAN EXEL De kritiek komt ongelegen, nu Tom Van Grieken van Vlaams Belang een “normale” partij wil maken, klaar voor regeringsd­eelname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium