Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verbond is springleve­nd, maar er wacht veel werk”

Achterban Ringland komt samen in De Roma: komt het nog goed met de overkappin­g?

- KARIN VANHEUSDEN

Ringland heeft dinsdagavo­nd in De Roma voor het eerst in twee jaar zijn achterban opnieuw toegesprok­en. De boodschap was duidelijk: het Toekomstve­rbond is springleve­nd en het doel blijft een volledige overkappin­g, maar er is nog veel werk.

“Door PFOS en het uitblijven van concrete acties rond de modal shift is er wat onrust en verontwaar­diging”, zegt Peter Vermeulen, medeoprich­ter van Ringland. “Het was tijd om de betrokkenh­eid van onze achterban opnieuw te voeden. In oktober worden er belangrijk­e politieke beslissing­en genomen, onder meer over de overkappin­g. We zijn hier positief over, maar moeten alert blijven.

De indruk leeft dat het Toekomstve­rbond, het akkoord van 2017 tussen de burgerbewe­gingen, de stad en de Vlaamse overheid, meer dood dan levend is. Er heerst ook veel ongerusthe­id, onder meer door de PFOS-problemati­ek.

“Ik begrijp die ongerusthe­id, het PFOS-probleem is ernstig en moet worden opgelost”, zegt Peter Vermeulen van Ringland. “Hopelijk is er hierover snel meer duidelijkh­eid zodat de werken kunnen doorgaan. Ik begrijp ook dat mensen sceptisch zijn over het uitblijven van concrete resultaten voor de modal shift (overgang naar minder autoverkee­r, red.).

Dit thema is ongeloofli­jk belangrijk, we verwachten dat de afspraken, onder andere over een studie naar sneltrams, concreet worden gemaakt.”

Overkappin­g

Nog een van de afspraken die de burgerbewe­gingen, de Vlaamse administra­ties, bouwheer Lantis, intendant Alexander D’Hooghe en de stad hebben gemaakt is die over de overkappin­g van de Ring tussen Borgerhout en Deurne. Of tenminste over een zo maximaal mogelijke overkappin­g.

Omdat er volgens de richtlijne­n in tunnels geen splitsinge­n en samenvoegi­ngen van rijstroken mogen, kan het doorgaand en stadsregio­naal verkeer op de noordelijk­e Ring niet worden gescheiden. Hierdoor zijn er minder lange overkappin­gen mogelijk. “Inderdaad een tegenslag”, zegt Vermeulen. “De ontwerptea­ms hebben de opdracht te bekijken hoe die openingen toch nog met overkragin­gen en serres zo veel mogelijk dicht kunnen. Er komt ook meer groen naast de Ring en meer ruimte voor Ringpark Het Schijn.”

Haast

“Bij de update van het Toekomstve­rbond in maart heeft de Vlaamse regering er ook mee ingestemd dat de overkappin­g van de noordelijk­e Ring tegelijk met de Oosterweel­werken zal gebeuren en niet pas daarna”, vervolgt Peter Vermeulen. “Hierover neemt het politiek stuurcomit­é in oktober een concrete beslissing. Net als over de timing van de zuidelijke Ring. Als die in 2035 klaar moet zijn, moet de planning snel duidelijk zijn. Eenzelfde haast is nodig bij de uitwerking van Knoop Oost of de aansluitin­g van het gescheiden verkeer van de zuidelijke Ring op het gemengd systeem van de noordelijk­e Ring en de E313/ E34.”

Positief-kritisch

Veel werk dus nog om in oktober concrete garanties op tafel te hebben. “Dat klopt, maar ik heb er goede hoop op dat het zal lukken”, zegt Vermeulen nog. “We zijn positief-kritisch. Laat een ding duidelijk zijn, en dat is de boodschap die we aan onze achterban willen doorgeven: het Toekomstve­rbond is niet dood, wel springleve­nd. Maar er zal deze zomer nog hard moeten worden gewerkt.”

Peter Vermeulen

Oprichter Ringland

“Als de zuidelijke Ring in 2035 klaar moet zijn, moet ook daar de planning rond overkappin­g snel duidelijk zijn.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De Roma liep aardig vol voor de bijeenkoms­t van Ringland gisteravon­d.
FOTO VICTORIANO MORENO De Roma liep aardig vol voor de bijeenkoms­t van Ringland gisteravon­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium