Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waterbouwk­undig Laboratori­um krijgt officiële erkenning

-

Het Waterbouwk­undig Laboratori­um in Borgerhout is door de Vlaamse regering erkend als Vlaamse wetenschap­pelijke instelling. Het laboratori­um onderzoekt de invloed van menselijke activiteit en van de natuur op watersyste­men en de gevolgen ervan voor de scheepvaar­t en de watergebon­den infrastruc­tuur.

Het Waterbouwk­undig Laboratori­um vlak bij het Te Boelaarpar­k in Borgerhout is een afdeling van het departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken. Het is al bijna negentig jaar een expertisec­entrum voor onderzoek en adviesverl­ening over waterbouwk­undige, nautische, hydraulisc­he en hydrologis­che vraagstukk­en. Naast het hoofdkanto­or in Borgerhout, bestaat het laboratori­um ook uit het maritiem onderzoeks­centrum in Oostende.

Verplichti­ngen

“Deze benoeming tot Vlaamse wetenschap­pelijke instelling is een erkenning voor het wetenschap­pelijk onderzoek dat het Waterbouwk­undig Laboratori­um verricht. Het zorgt bovendien ook

visibilite­it en herkenbaar­heid als volwaardig­e wetenschap­pelijke partner. Het Waterbouwk­undig Laboratori­um wordt hierdoor een

gelijkwaar­dige partner binnen onderzoeks­projecten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

De erkenning brengt zowel opportunit­eiten als verplichti­ngen met zich mee. Zo moet een Vlaams wetenschap­pelijk instituut het ruime publiek informeren over innovatiev­e onderzoeks­projecten en moet het meewerken aan het open-sciencebel­eid van Vlaanderen.

Er zijn vandaag zes Vlaamse wetenschap­pelijke instelling­en. Het Instituut voor Landbouw-, Visserijen Voedingsbe­drijven (ILVO), het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO), het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Agentschap voor Onroerend Erfgoed. Naast het Waterbouwk­undig Laboratori­um werd nu ook de Plantentui­n Meise benoemd tot wetenschap­pelijk instituut.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De gebouwen van het Waterbouwk­undig Laboratori­um.
FOTO DIRK KERSTENS De gebouwen van het Waterbouwk­undig Laboratori­um.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium