Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fastned bouwt grootste laadstatio­n van het land

Acht elektrisch­e voertuigen kunnen tegelijk snelladen

- (ella)

Op de parking langs de E19 in Brecht opende het Nederlands­e snellaadbe­drijf Fastned het grootste laadstatio­n van het land. Acht elektrisch­e voertuigen kunnen er tegelijker­tijd laden. Fastned breidt het station dit najaar uit met een shop, de allereerst­e van het bedrijf.

Dat Brecht dit najaar de primeur krijgt voor een shop heeft alles te maken met de interessan­te ligging, langs de E19 tussen Antwerpen en Breda. Het station op de bestaande parking net voor de afrit Brecht, richting Breda, is voorzien van 300 kW-snelladers. In een kwartier tijd kunnen acht wagens tegelijker­tijd tot 300 kilometer bereik opladen met groene stroom van zon en wind.

Snelgroeie­nde vraag

“Met station Brecht openen we ons grootste laadstatio­n tot nu toe. En dat is belangrijk want meer en grotere snellaadst­ations zijn hard nodig om in de snelgroeie­nde vraag naar elektrisch laden te voorzien”, meent Caro De Brouwer, country manager

Fastned België.

Het eerstvolge­nde station ligt op 25 kilometer in Hazeldonk over de Nederlands­e grens. De Fastned stations zijn herkenbaar aan het iconische gele dak met zonnepanel­en.

Vlaanderen telt er al dertien, met het grootste in Brecht. Fastned bouwt er nog 22 bij. Eerste shop

Dit najaar opent Fastned ook de eerste shop. Ook die primeur is voor de E19-parking in Brecht. De bestaande kiosk wordt gerenoveer­d, zodat elektrisch­e rijders tijdens het laden in alle comfort een snack of kopje koffie kunnen halen. Daarmee wordt een grote stap richting het realiseren van volwaardig­e laadstatio­ns gezet. De Brouwer: “Met de toevoeging van een shop later dit jaar maken we de laadervari­ng voor onze klanten compleet.”

Het laadstatio­n is er gekomen met Europese steun via het programma ‘Connecting Europe Facility’ van de Europese Commissie. Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) stelde verschille­nde locaties langs belangrijk­e snelwegen in Vlaanderen ter beschikkin­g. In België kwamen er volgens cijfers van Febiac in 2021 23.000 nieuwe elektrisch­e wagens bij.

 ?? FOTO -ELKE LAMENS ?? Het station op de parking langs de E19 in Brecht.
FOTO -ELKE LAMENS Het station op de parking langs de E19 in Brecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium