Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Uniek dat we in Antwerpen een WK kunnen spelen”

Bryan De Valck hoopt deze week met 3X3 Lions op een medaille

- PATRICK CEULEMANS

Bryan De Valck werkte gisterenav­ond de eerste twee wedstrijde­n met de 3X3 Lions op het WK in Antwerpen af. De openingswe­dstrijd tegen Slovenië werd met 16-21 gewonnen en later op de avond legden de Belgen Egypte met 21-12 over de knie. De 26-jarige en 1m96 grote power forward wil deze week vlammen op de Groenplaat­s. “We hopen in eigen stad op een medaille”, zegt De Valck.

Bryan De Valck verliet jaren geleden het project van Antwerp Giants Two en maakte furore in tweede klasse bij eerst Gembo en dan Oxaco. Enkele jaren geleden stapte hij ook voorzichti­g in het 3X3-project van Nick Celis bij Team Antwerp.

“Ik hou van deze discipline. Ik ben geen typische 3X3-speler, maar wel iemand die het vuile werk wil opknappen. Keihard verdedigen en duiken naar de bal, zijn dingen die ik graag doe”, vertelt Bryan De Valck, die als bijnaam ‘de Garbage Man’ heeft.

Zowel bij de mannen als de vrouwen dingen twintig landen mee naar de wereldtite­l. Deze landen zijn verdeeld over vier poules van vijf. De groepswinn­aar plaatst zich rechtstree­ks voor de kwartfinal­es. Vanaf de kwartfinal­es is er een knock-out formule. De tweede en derde van elke groep spelen nog eerst de achtste finales. Voor de nummers vier en vijf eindigt het WK na de groepsfase. De 3X3 Lions zitten in poule D met Slovenië (FIBA 13) , Egypte (FIBA 14), Oostenrijk (FIBA 12) en Amerika (FIBA 5). Naast De Valck zitten ook Nick Celis, Thibaut Vervoort en Maxime Depuydt in de Belgische selectie.

“Het voorbije jaar heb ik verschille­nde keren kunnen meespelen op challenger­s en in de World Tour met Team Antwerp. Een operatie aan de hand heeft me wel parten gespeeld. Gelukkig ging de revalidati­e goed vooruit zodat ik de voorbereid­ing op dit WK kon meemaken. Dat ik in Antwerpen in de selectie zit van de 3X3 Lions, is fenomenaal. Vorig jaar hebben mijn ploegmaats op de Olympische Spelen in Tokio deze discipline in België op de kaart gezet. Nu maak ik daar deel van uit en dit op het zevende WK in de geschieden­is van het 3X3 basketbal.”

“We zijn het nummer vier van de wereld en iedereen verwacht van ons een medaille. Ook wij dromen en ambiëren een medaille, maar hier zijn de beste twintig teams van de wereld aanwezig. Bij het 3X3 basketbal ligt alles dicht bij elkaar. Het is intens, fysiek en steeds spannend. Je kan je geen zwak moment permittere­n. We zijn echter klaar om te vlammen in eigen stad, dat is op de eerste dag al gebleken, hé..”

 ?? FOTO BELGA ?? Bryan De Valck gisteren in actie tijdens de eerste wedstrijd op het WK 3X3 tegen Slovenië die door de Lions met 16-21 werd gewonnen.
FOTO BELGA Bryan De Valck gisteren in actie tijdens de eerste wedstrijd op het WK 3X3 tegen Slovenië die door de Lions met 16-21 werd gewonnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium