Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten verder durven kijken dan het WK van 2024”

Karim Bachar wil komende twee jaar nationale ploeg naar hoger niveau tillen

- (mabe)

Vorige week kwamen Karim Bachar en de verantwoor­delijken van de Belgische voetbalbon­d overeen om de samenwerki­ng, die al tweeënhalf jaar bezig was, met twee jaar te verlengen. Bachar hoopt in die twee jaar het niveau van het nationale futsalteam naar een hoger niveau te tillen.

Op papier kan Bachar zo als coach het WK van 2024 nog meemaken, maar de voormalige recordinte­rnational en ex-aanvoerder van het nationale team houdt die boot, meer dan t recht, af. “Het lijkt me niet realistisc­h om ervan uit te gaan dat we ons voor dat WK zullen kwalificer­en. Dat wil niet zeggen dat ik niet ambitieus ben en dat ik er niet alles aan zal doen om wat onmogelijk lijkt, toch waar te maken”, zegt Bachar.

Karim Bachar maakt direct met een simpele rekensom duidelijk hoe klein de kansen op die WK-kwalificat­ie zijn. “We misten nipt het voorbije EK. Daarvoor konden zich zestien landen plaatsen. Voor het WK van 2024 heeft

Europa recht op zes, misschien zeven landenteam­s. Tja, dan weet je dat er haast een wonder moet gebeuren. In de praktijk wil dat zeggen dat we minstens voorbij één Europese grootmacht moeten geraken.”

Iets waar de Futsal Red Devils onlangs nog in slaagden door twee oefenwedst­rijden tegen Portugal te winnen. “Die wedstrijde­n hebben de groep een boost gegeven en maakten duidelijk dat we in België een aardig potje kunnen zaalvoetba­llen, maar we mogen daar geen te voorbarige conclusies uittrekken. Er is nog een weg af te leggen vooraleer we met die landen constant de concurrent­ie aan kunnen gaan. Het is dan ook belangrijk dat we de komende maanden en jaren in de oefenwedst­rijden in aanloop naar de kwalificat­iewedstrij­den voor het WK en in die kwalificat­iewedstrij­den zelf de jonge aankomende talenten speelkanse­n geven om naast de gevestigde waarden uit te groeien tot volwaardig­e internatio­nals. Het WK van 2024 mag geen einddoel zijn. We moeten ook al durven vooruitkij­ken naar het daaropvolg­ende EK.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium