Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dennis trotseert triatlon Schotland

- Filip SpoelderS

Ieder jaar vinkt Boechouten­aar Dennis Ruts een uitdagende triatlon van zijn lijstje af. De Schotse Celtman is de jongste uithouding­swedstrijd die hij op zijn palmares mag schrijven. “Nu ga ik een paar weken rusten.”

De lijst van triatlons die Dennis tot een goed einde bracht sinds 2015 dikt intussen mooi aan. “In 2015 begon ik met de Norseman in Noorwegen als onderdeel van de extreme XTRI World Tour. Daarna volgden met Maastricht, Kopenhagen en Vichy drie wedstrijde­n van de Ironman. In deze serie is het behalen van een scherpe tijd als deelnemer het belangrijk­ste, maar ik wou terug naar een meer extreem parcours. Daarom stond ik in 2019 aan de start van de Oostenrijk­se Austria eXtreme Traithlon. Tijdens die wedstrijd heb ik echt tranen gelaten, omdat het zo zwaar was.

Maar ik behaalde er met een achtste plaats wel mijn beste resultaat ooit”, overloopt Dennis.

In 2020 zou Dennis aan de start staan van de Schotse Celtman, ook een onderdeel van de XTRI World Tour, maar de coronacris­is stuurde zijn planning in de war. “Uiteindeli­jk kon ik afgelopen weekend toch in Schotland starten.”

De uitdaging van 3,4 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 42 kilometer lopen is op zich al bijzonder stevig, maar de weersomsta­ndigheden maakten de wedstrijd nog zwaarder. “Het zwemmen heb ik goed verteerd, hoewel ik schrik had van de koude. Maar het fietsen was een hel door de rukwinden. Op een gegeven moment duwde de wind me helemaal naar de zijkant van de rijweg. Ik had pijn aan mijn schouders door tegen de wind in te moeten duwen. Ik ben niet snel bang op een fiets maar tijdens een van de afdalingen had ik toch angst om tegen de grond te gaan. Uiteindeli­jk was ik opgelucht om het dorp te halen.”

Diep gegaan

Tot slot mocht Dennis nog eens een marathon lopen. “Ik had een lokale support runner mee. Jimmy heeft vijf uur tegen me gepraat. Het was nodig want ik was heel diep gegaan bij het fietsen. Door de rukwinden, tot 130 km/u, mochten we niet over, maar moesten we rond de berg op het parcours.”

De Boechouten­aar van het Kempisch Triatlon Team werd uiteindeli­jk 25ste na 12u 54min 39 sec wedstrijd. “Nu neem ik met mijn vrouw even vakantie in Schotland en ga ik enkele weken uitrusten. Maar ik kijk nu al uit naar een nieuwe uitdaging in 2023.”

 ?? FOTO ALLIGIN PHOTOGRAPH­Y ?? Dennis in de weer in de Schotse Highlands.
FOTO ALLIGIN PHOTOGRAPH­Y Dennis in de weer in de Schotse Highlands.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium