Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VTB grasduint in eeuw reizen voor gewone mens

-

De Vlaamse Toeristenb­ond (VTB), die tegenwoord­ig door het leven gaat als Cultuursma­kers, bestaat honderd jaar. Dat wordt onder andere gevierd met een tentoonste­lling in het Antwerpse Zuiderpers­huis.

De pittigste verhalen en de leukste foto’s van honderd jaar VTB werden vanonder het stof gehaald en gebundeld in een overzichts­tentoonste­lling. Samen op stap met de VTB in het Zuiderpers­huis vertelt niet alleen de geschieden­is van de organisati­e, maar is ook het verhaal van de honderddui­zenden mensen die met VTB vaak voor het eerst op vakantie gingen.

De tentoonste­lling reist langs de belangrijk­ste periodes uit de geschieden­is van VTB. De reis start in 1890. In België groeit de Touring Club de Belgique (TCB) op het einde van de negentiend­e eeuw in sneltempo uit tot een gevestigde waarde. Door de groei van de Vlaamse beweging gaat de roep om een Vlaamse variant steeds luider klinken.

De Antwerpse stadsbedie­nde Frits Henderickx, de Nederlands­e uitgever Chris de Does, en de ingenieur en kunsthisto­ricus Stan Leurs beginnen vol enthousias­me plannen te smeden. Op 29 januari 1922 is het zover. De Vlaamse Toeristenb­ond (VTB) wordt opgericht met als doel het “toerisme onder de Vlamingen en het reizen in het Vlaamse land te bevorderen”.

Tentoonste­lling

In de tentoonste­lling komen diverse thema’s aan bod, waaronder toerisme, mobiliteit, de Vlaamse beweging en humor. Enkele voorbeelde­n: ‘Welk effect had de uitvinding van de fiets op het toerisme in Vlaanderen?’ of ‘Op welke manier waren striplegen­den Jef Nys en Willy Vanderstee­n met de VTB verbonden?’. (pvdp)

De expo loopt in het Zuiderpers­huis, Waalsekaai 14 in Antwerpen. Gratis te bezoeken van woensdag 22 juni tot en met zaterdag 2 september. Telkens van woensdag tot zondag van 10 tot 18u.

 ?? FOTO VTB ?? Huisvrouwe­n verdiepen zich in de jaren veertig van de vorige eeuw in het reisaanbod dat VTB aanbiedt.
FOTO VTB Huisvrouwe­n verdiepen zich in de jaren veertig van de vorige eeuw in het reisaanbod dat VTB aanbiedt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium