Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scholen hopen dat Sportoase Elshout reddingsbo­ei toewerpt

- (jaa)

In Schilde staat het einde van het schooljaar in het teken van het zwemwater of beter gezegd het nijpend gebrek eraan. Alle directeurs en de sportschep­en kijken een beetje angstig in de richting van Sportoase Elshout en buurgemeen­ten Brasschaat en Schoten, in de hoop dat die nog wat baantjes overlaten.

Met de sluiting van het zwembad van Wijnegem, dat op 26 juni zijn laatste badgasten ontvangt, komt ook in buurgemeen­te Schilde het probleem van het schoolzwem­men bovendrijv­en. Een probleem omdat zowat alle lagere scholen er tot voor kort te gast waren om hun te laten zwemmen. Een bezorgde Valerie Michel, voorzitter van N-VA, bevroeg zelfs sportschep­en Olivier Verhulst (Open Vld) nochtans een coalitiepa­rtner - over de toekomst van de zwemlessen in de gemeentera­ad.

“Het gaat niet om waterpret, maar om ernstig actief bezig zijn. Zwemmen staat in onze eindtermen hé”, benadrukt Eddy Smedts. De directeur van Sint-Ludgardis was wat blij dat hij om de twee weken al zijn klassen van het eerste tot en met het zesde leerjaar naar ’t Ondiep in Wijnegem kon sturen. “Hoe de ‘zwemlessen’ vanaf september zullen verlopen? Wij hebben er het raden naar. Erg frustreren­d zo dicht bij het einde van het schooljaar. En deze kwestie stelt zich momenteel in alle scholen. Niet alleen in Schilde, maar ook in Wijnegem zelf en in Wommelgem.”

Schilde, dat geen eigen zwembad heeft en recentelij­k ook de intergemee­ntelijke plannen daarvoor met Zandhoven, Ranst en Zoersel heeft afgeblazen, lijkt afhankelij­k te zijn van Sportoase Elshout. Dat is het intergemee­ntelijk zwembad dat buurgemeen­ten Brasschaat en

Schoten intussen zeventien jaar geleden samen bouwden met particulie­re partner Sportoase. Want om de kinderen een uur lang in de bus te zetten om te kunnen zwemmen in Nijlen of Beerse; daar heeft niemand zin in.

Puzzel

Het toewijzen van alle gevraagde zwemuren aan de scholen van bevoorrech­te partners Brasschaat en Schoten is op zich al een hele puzleerlin­gen zel. Nu liggen daar op het bureau van algemeen Sportoase-directeur Michael Schouwaert­s ook nog de verlanglij­stjes van de gemeenten die tot nog toe in Wijnegem terechtkon­den. Vanuit Schilde zouden 53 klassen uit verschille­nde scholen om de twee weken een half uur willen baantjes trekken in Brasschaat. Alleen al Sint-Ludgardis zoekt zwemwater voor 420 kinderen.

Wetend dat de uitbater ook nog rekening moet houden met de betalende sport- en recreatiez­wemmers en zijn sportbad dus niet volledig kan opofferen aan scholieren, lijken de sterren hiervoor niet gunstig te staan. Toch geeft Michael Schouwaert­s de scholen in Schilde hoop. “Ons voorlopig schema is bezorgd aan onze partners Schoten en Brasschaat. Eind deze maand koppelen die terug op basis van hun noden. Dan zal blijken hoeveel marge er nog zal zijn om ook scholen uit Schilde en andere gemeenten te kunnen ontvangen. Met wat goede wil van alle partijen is er veel mogelijk.”

 ?? FOTO JAA ?? Schilde is op zoek naar zwemwater voor ruim duizend scholieren.
FOTO JAA Schilde is op zoek naar zwemwater voor ruim duizend scholieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium