Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klooster ruimt plaats voor groene parktuin

- KRISTIN MATTHYSSEN

De bewoners van woonzorgce­ntrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost (Amate) in Zandhoven hebben dezer dagen een livespekta­kel voor hun deur. Het vroeger klooster der Zwartzuste­rs op hun campus wordt gesloopt om er een groene parktuin te maken. Frans Croonen (84), vroeger bekisterij­zervlechte­r, staat er versteld van hoe snel dat tegenwoord­ig gaat met al die grote machines. “Wij deden dat vroeger allemaal met de hand.”

De sloop van het vroeger klooster aan het Nazarethpa­d begon al half mei, maar toen ging het vooral om stripwerk vanbinnen. De buitensloo­p startte pas twee weken geleden. Sindsdien staan er geregeld bewoners, goed ingesmeerd tegen de zon, de werf op te volgen vanop de eerste rij.

“Voor sommigen is het een emotionele of nostalgisc­he gebeurteni­s”, zegt directeur Charlotte Leemans. “Tot vorig jaar waren er servicefla­ts in het oude klooster. Maar het gebouw was niet meer aangepast aan de moderne normen. Bovendien zaten we hier op de campus met 83 bedden in het woonzorgce­ntrum en 77 flats. Dat is eigenlijk geen goede balans voor doorstromi­ng. Nu hebben we nog 58 servicefla­ts en 83 woonzorgce­ntrumbedde­n, wat beter is.”

Volgens Madeleine, die al 23 jaar in Onze-Lieve-Vrouw van Troost woont, werd het oud klooster waar alles begon in 1945 gebouwd. Anderen spreken dan weer van de jaren vijftig of zelfs zestig. “Het is in elk geval in fasen gezet”, vertelt directeur Leemans. “Aanvankeli­jk was het dus een klooster van de Zwartzuste­rgemeensch­ap, nadien een rusthuis en tot vorig jaar servicefla­ts. De afbraak past in de oproep tot ontharding. We gaan hier een mooie groene parktuin maken met wandelpade­n en ook wat grintpaden voor de rolstoelge­bruikers. Er komen overdekte zitbanken en zeker ook onze petanqueba­an, die voor de afbraak even moest verdwijnen. We mikken op bloeiende planten voor ieder seizoen. De campus zal veel opener ogen. Je kijkt niet meer direct op een gevel.”

De bewoners werden bij dit alles betrokken. Zo tekende Remi zelf mee een plan uit voor de tuin. “Op één vraag ben ik niet ingegaan: een vijver”, zegt Leemans. “Dat is gevaarlijk en zorgt voor meer muggen.”

Klokkentor­en

De vroegere klok uit de klokkentor­en werd enkele jaren geleden al opnieuw aan de Zwartzuste­rs overgedrag­en. “Wat we wel gerecupere­erd hebben is het kruis dat vroeger op het dak stond, en dat later een prominente plek zal krijgen in de nieuwe parktuin. Tot vreugde van zuster Renata die hier nog woont”, vertelt Charlotte. “Voorlopig staat het in de tuin naast ons cafetaria. Ook de glasramen van glazenier Staf Pyl werden voor de afbraak verwijderd.”

Frans Croonen (84), vroeger bekister-bouwvakker, volgt de werfvorder­ingen op de voet. “Ik heb ooit een gebouw van die omvang met de hand afgebroken. Nu met die grote machines gaat dat veel sneller. Ik ben naast een bos grootgebra­cht, dus hoe meer groen, hoe liever.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Louis Coeckaerts met directeur Charlotte Leemans voor het slooppuin van het vroegere klooster.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Louis Coeckaerts met directeur Charlotte Leemans voor het slooppuin van het vroegere klooster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium