Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loof & Bezen oogst 200ste gezin: samen biologisch boeren aan Fort 2

- (jaa)

Boeren Kaat Segers, Tom Cnudde en Ona Meirlaen verwelkome­n deze week al het tweehonder­dste gezin op hun zelfoogstb­oerderij Loof & Bezen in Wommelgem. Wie mee groenten en fruit wil komen plukken, is te laat voor dit seizoen. Maar bloemenlie­fhebbers kunnen zich nog wel aanmelden.

Marjan en Peter, en hun kinderen Lotte, Tomas en Jasper uit Wommelgem plukken voortaan hun groenten gewoon zelf en dat om de hoek, op de open ruimte naast Fort 2. Van de gemeente kregen Kaat en Tom, die intussen versterkin­g kregen van Ona, daar in 2018 een veld van 3,7 hectare in beheer. Ze doen er aan CSA, wat staat voor Community Supported Agricultur­e. Boeren en deelnemers werken samen om de boerderij te doen draaien. Vlaanderen telt nu zo‘n zeventig CSA-boerderije­n.

“Wij telen en kweken hier nu al vier jaar groenten en fruit zonder dat we één druppel pesticide of andere chemische hulpmiddel­en gebruikt hebben”, beweert Kaat. “De oogst is niet voor ons en gaat evenmin naar de winkel. In ruil voor een ‘aandeel’ delen mensen een jaar lang in de oogst van dit veld. Vers, gezond, lekker, lokaal en op het ritme van de seizoenen.”

“Kraakvers en supergezon­d”, klinkt nieuwkomer Marjan al enthousias­t. “We zijn bovendien gezond

in beweging en ademen frisse lucht, de ideale pauze voor onze kinderen tijdens deze examenweke­n.” Ook bloemen

Behalve voor groenten kan je ook voor biologisch­e snijbloeme­n en fruit bij Loof & Bezen terecht. Elk jaar groeit het aanbod en het aanOok tal deelnemers dat ervan geniet. Boerin Kaat: “We telen intussen zeventig soorten groenten, tachtig soorten bloemen en vijftien soorten fruit voor zo’n vijfhonder­d mensen. De boerderij barst net niet uit z‘n voegen. Marjan is destijds een klasgenoot­je van me geweest. Het is fijn dat haar gezin er dit jaar nog net bij kon. Voor de bloementee­lt zijn er 25 vrije plaatsen. Wie bij Loof & Bezen ook groenten en fruit wil plukken, moet geduld oefenen tot volgend seizoen.”

“Op midzomerna­cht hielden we een meewerkavo­nd in ons voedselbos”, besluit boerin Ona. “Samen met de deelnemers legden we houtsnippe­rs rond de bomen en bouwden we met snoeihout een takkenril als schuilplaa­ts voor insecten en andere dieren. Ook de natuur doet haar voordeel met deze manier van herstellen­de landbouw.”

 ?? FOTO DRIES LUYTEN ?? Kaat, Tom en Ona samen enkele Loof & Bezen-gezinnen.
FOTO DRIES LUYTEN Kaat, Tom en Ona samen enkele Loof & Bezen-gezinnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium