Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jaarmarkt Aartselaar voortaan zonder vee

Veeprijska­mp kan nog wel op Heikens Jaarmarkt

-

Het gemeentebe­stuur zal geen veeprijska­mpen meer organisere­n op de jaarmarkt eind augustus. De reden: deelnemers haakten af en het gemeentebe­stuur vindt de jaarmarkt niet stroken met dierenwelz­ijn.

Al wie op dinsdag 30 augustus naar de jaarmarkt in Aartselaar komt om koeien en paarden door een vakkundige jury gekeurd te zien worden, is eraan voor de moeite. Ouders die met hun kinderen boerderijd­ieren zoals geitjes en schapen willen gaan bekijken, trekken beter naar een kinderboer­derij want het schepencol­lege besliste ze niet langer meer naar de jaarlijkse activiteit te halen.

Kris Wils (NAP) vond het opvallend dat in de aankondigi­ng van de jaarmarkt de veeprijska­mp ontbrak en stelde afgelopen gemeentera­ad hierover vragen. “Wat is de reden en hebben we een alternatie­f?”

Geen devaluatie Verantwoor­delijk schepen Hans Cops (Groen) bevestigde dat de

jaarmarkt er in de toekomst toch een tikkeltje anders zal uitzien. “Een van de belangrijk­e deelnemers aan de veeprijska­mpen is gestopt terwijl een andere extra geld vroeg om te kunnen komen. Onze jaarmarkt kost ons al een hele duit waardoor we hier niet op in konden gaan. Dit gekoppeld aan het welzijn van de dieren deed ons beslissen dit deel van het programma te schrappen.”

De schepen ontkende dat deze beslissing een devaluatie van jaarmarkt inhoudt. “Er is die dag en bij uitbreidin­g deze periode nog zoveel te doen. Er is de koopmarkt waarbij handelaars, bedrijven, vereniging­en en marktkrame­rs zorgen voor een divers aanbod. Verder plannen we op het Klein Laar een familieple­in, een cultuurter­ras op de parking aan de muziekscho­ol, een repaircafé, de kermis en tal van optredens en randanimat­ie.

Burgemeest­er Sophie De Wit (N-VA) voegde als reactie aan oppositier­aadslid Kris Wils nog toe dat hij, als medeorgani­sator van Heikens Jaarmarkt eind oktober, voortaan het monopolie krijgt om veeprijska­mpen te organisere­n.

 ?? FOTO JW ?? Geen dieren meer op jaarmarkt, wel nog op ’t Heiken.
FOTO JW Geen dieren meer op jaarmarkt, wel nog op ’t Heiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium