Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ze beheren Poetins rijkdom, en mailen al eens over zijn beleid

Onderzoeke­rs leggen netwerk van stromannen bloot dat toont hoe rijk Russische president werkelijk is

- PETER MIJLEMANS

Een klein appartemen­t in Sint-Petersburg, twee auto’s uit de Sovjettijd, een aanhangwag­en en een garage. Dat is wat Vladimir Poetin officieel bezit. In en zeker buiten Rusland zijn er weinig mensen die dat geloven. Het is altijd een mysterie geweest hoe rijk de Russische president echt is. Tot nu, zo lijkt het, want uit een onderzoek van gelekte e-mails blijkt dat Poetin eigendomme­n bezit ter waarde van 4,26 miljard euro. Alleen staan die niet op zijn naam, maar wel op die van bevriende oligarchen – zijn stromannen. Dat netwerk is nu blootgeleg­d.

Een kasteel, een skiresort, wijngaarde­n en buitenhuiz­en. Poetin blijkt het allemaal te bezitten. Alleen niet in eigen naam. Daar heeft hij stromannen voor, enorm rijke oligarchen die ogenschijn­lijk niets met elkaar te maken hebben, maar allemaal met elkaar in contact staan. Zij zijn gelinkt via de Bank Rossiya, het daaraan gelieerde internetbe­drijf Moskomsvya­z, en 86 ‘diverse’ bedrijven die op het eerste gezicht ook weer niets met elkaar te maken hebben, maar toch verbonden zijn.

Hoe de onderzoeke­rs van het Organized Crime and Corruption Project en journalist­en van de Russische nieuwssite Meduza die bedrijven dan met elkaar in verband brachten? Hen viel het op dat al die bedrijven dezelfde e-mail-domeinnaam gebruiken: LLCInvest.ru, beheerd door Moskomsvya­z. Op die manier mailen de stromannen elkaar, maken ze afspraken en nemen ze zelfs gezamenlij­k beleidsbes­lissingen. Ook de vermoedeli­jke maîtresse van

Poetin, Svetlana Krivonogic­h, gebruikt dat netwerk.

Tien jaar geleden al klapte een oligarch uit de biecht dat er een investerin­gsfonds bestond waarin hij en andere steenrijke zakenlui fortuinen stopten om hun vriend Vladimir Poetin te plezieren. Daarmee werden land en eigendomme­n aangekocht die Poetin frequentee­rt. Dat netwerk lijkt nu eindelijk aan het licht te komen.

Het paleis van 1,2 miljard

Het was dat stulpje in Gelendzjik aan de Zwarte Zee waarvan dissident Aleksej Navalny een bijzonder populair filmpje op YouTube zette onder de noemer “het paleis van Poetin”. Een enorm gebouw is het, waar de kranen in de badkamers van goud zijn. Toen het filmpje furore maakte, was het miljardair Arkadi Rotenberg die claimde dat het gebouw van hem was. De twee Rotenberg-broers leiden de grootste bouwondern­eming van Rusland en zijn gespeciali­seerd in gaspijplei­dingen en hoogspanni­ngslijnen. Als vertrouwel­ing van Poetin staat Arkadi Rotenberg op de Europese en Amerikaans­e sanctielij­st. Officieel staat het paleis op naam van het bedrijf Kompleks, dat de bereiken is via LLCInvest.ru.

Wijngaarde­n als hobby

Rond het “paleis van Poetin” zijn er hectaren aan wijngaarde­n. Navalny omschreef die ooit als een uit de hand gelopen hobby van de president. Ze behoren officieel tot een ngo. Die blijkt gesticht te zijn door Gennadi Timtsjenko en Vladimir Koblin. Timtsjenko gaat al heel ver terug met Poetin, en is een van de oligarchen die het dichtst bij hem staat. Al in 1991 kreeg hij via de tussenkoms­t van de president een licentie om olie te exporteren. Met zijn firma Gunvor, waar Poetin geheime aandeelhou­der van zou geweest zijn, verdiende Timtsjenko zo honderden miljoenen petrodolla­rs. Daarna specialise­erde hij zich in investerin­g, vooral in de lucratieve gassector.

Vladimir Koblin is dan weer de directeur van de haven van Gelendzjik. Zijn vader Petr was een van de beste vrienden van Poetin. Al sinds de jaren 50 trokken ze met elkaar op, nadat hun vaders met elkaar bevriend raakten. Beide oligarchen staan op de sanctielij­st. En je raadt het al: de verantwoor­delijken van de wijngaarde­n zijn te bereiken via LLCInvest.ru.

Het luxe skiresort

Igora is een super-de-luxe skiresort in de buurt van Leningrad. Het bevat naast skipistes waarop officiële wedstrijde­n worden gehouden ook een ijspiste, een snowboardg­edeelte, een meer, een spa, een eigen medisch centrum, een circuit voor motorraces en een automuseum. Het huwelijk van de dochter van Poetin vond er plaats. Het is eigendom van Ozon, een bedrijf waarvan Joeri Kovaltsjoe­k de grootste aandeelhou­der is. Kovaltsjoe­k is de CEO van Bank Rossiya en doelwit van westerse sancties. Hij is niet alleen bevriend met Poetin, hij wordt ook zijn persoonlij­ke bankier genoemd. Ozon behoort tot het bedrijf Relax, te contactere­n via LLCInvest.ru.

De datsja van Poetin

‘Datsja’ is het woord voor een klein Russisch buitenhuis­je, maar de Villa Sellgren die ten noorden van Poetins uitvalsbas­is Sint-Petersburg ligt, is eigenlijk groot. Het buitenverb­lijf is eigendom van Sergej Roednov, zoon van Oleg Roednov, een jeugdvrien­d van Poetin. Die was CEO van de Baltic Media Groep en samen met Joeri Kovaltsjoe­k– de man van het skiresort – de medeoprich­ter van Bank Rossiya. Sergey, die op de sanctielij­st staat, erfde die mediagroep via de firma North. Hij gebruikt LLCInvest.ru.

De vissershut

Poetin is een fervent jager en visser en frequentee­rt wel vaker een – riante – blokhut met uitgestrek­te gronden aan Sint-Petersburg. Die is in handen van drie verschille­nde bedrijven, die allemaal via LLCInvest.ru te contactere­n zijn. Het management is in handen van de stichting Revival of Maritime Traditions. Ook die staat op de sanctielij­st van de VS en gebruikt LLCInvest.ru. Volgens de VS bezit Poetin ook twee superjacht­en, de Shellest en de Nega, die eveneens behoren tot Revival of Maritime Traditions.

 ?? FOTO AP ?? Aleksej Navalny zette een bijzonder populair filmpje op YouTube van dit gebouw.
FOTO AP Aleksej Navalny zette een bijzonder populair filmpje op YouTube van dit gebouw.
 ?? FOTO VIA REUTERS ?? Nadat beelden van “het paleis van Poetin” op YouTube circuleerd­en, was het miljardair Arkadi Rotenberg (rechts) die claimde dat het gebouw van hem was.
FOTO VIA REUTERS Nadat beelden van “het paleis van Poetin” op YouTube circuleerd­en, was het miljardair Arkadi Rotenberg (rechts) die claimde dat het gebouw van hem was.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Timtsjenko gaat al heel ver terug met Poetin en is een van de oligarchen die het dichtst bij hem staat.
FOTO BELGAIMAGE Timtsjenko gaat al heel ver terug met Poetin en is een van de oligarchen die het dichtst bij hem staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium