Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zestig keer strengere PFAS-lozingsnor­men voor Antwerps afvalverwe­rkingsbedr­ijf

-

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft het afvalverwe­rkingsbedr­ijf Indaver in de Antwerpse haven met onmiddelli­jke ingang fors strengere lozingsnor­men opgelegd voor PFAS. Dat zijn de ‘eeuwige chemicalië­n’ die volgens wetenschap­pers kunnen leiden tot een verzwakkin­g van het immuunsyst­eem en een verstoring van de hormonenba­lans.

Voor alle PFAS-stoffen wordt de norm voor Indaver voortaan verstrengd tot 0,1 microgram per liter water. “Voor het bedrijf wil dat zeggen dat zijn lozingsnor­men voor bijvoorbee­ld PFOS (de bekendste van alle

PFAS-stoffen, red.) zestig keer strenger worden”, zegt Zuhal Demir. 0,1 microgram per liter is de kleinste concentrat­ie die nog met een redelijke precisie kan worden gemeten. De minister legt de strengere lozingsnor­men op na het doorlopen van een bijstellin­gsprocedur­e, die is uitgevoerd op initiatief van Indaver zelf.

Indaver produceert in Antwerpen geen PFAS-houdende stoffen, maar het bedrijf verwerkt wel PFAS-houdend afval van andere bedrijven. “De nieuwe strengere lozingsnor­men worden onder voorwaarde­n toegestaan voor een jaar”, zegt Demir. “Ze kunnen daarna aangepast worden in functie van het vele huiswerk dat ik aan Indaver opleg. Er moeten onder meer ruimere PFAS-analyses komen, metingen van luchtemiss­ies en er moet een analyse komen van de verbrandin­gstemperat­uur.”

Demir heeft Indaver ook verplicht om een onderzoeks­plan voor te leggen waarin nauwkeurig wordt geanalysee­rd of en van welke luchtemiss­ies er sprake is.

Indaver wil nog niet reageren op de forse verstrengi­ng van de lozingsnor­men. “Wij hebben de officiële vergunning nog niet ontvangen”, zegt Inge Baertsoen, woordvoerd­er van Indaver. “Dat zal wellicht woensdag (vandaag, red.) gebeuren. We zullen dan reageren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir geeft Indaver ook flink wat huiswerk. Zo moeten er ruimere analyses en metingen komen.
FOTO BELGA Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir geeft Indaver ook flink wat huiswerk. Zo moeten er ruimere analyses en metingen komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium