Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beyoncé lanceert single voor queercommu­nity

-

Een album kondigde ze al aan, nu is er ook een single. Beyoncé (40) komt weer op toerental, na haar lange pauze. Met Break My

Soul verrast ze dubbel. Door de sound, en door de onderligge­nde boodschap. Queen B’s eerste uitstap naar house is ook een ode aan de queergemee­nschap.

“Bey is back, and I’m sleeping real good at night.” In Break My Soul laat Beyoncé Knowles geen plek voor twijfel: na zes jaar rust wil ze haar troon herclaimen. Niet dat jong geweld als Ariana Grande of Doja Cat de afgelopen jaren nog maar aan de hielen kwam van de 28-voudige Grammy-winnares. Ook in dat gapende gat na haar laatste album Lemonade scoorde Beyoncé nog ferm. Met haar Lion King-soundtrack The Gift, en een Oscarnomin­atie voor het lied Be Alive.

Toch, voor de Beyhive – de trouwste schare fans – begint de echte doorstart nu pas. Vorige week kwam het nieuws over een nieuwe plaat, Renaissanc­e, op 29 juli. Meer zelfs, met cryptische boodschapp­en en de vermelding van ‘act 1’ hint Beyoncé op een tweeluik. Ook zou ze, net als op

Lemonade, andere wegen verkennen – zie de ‘wedergeboo­rte’ in de albumtitel. Dance en country, meent het Amerikaans­e blad

Variety te weten, en referentie­s naar de eighties en nineties. Concrete details zijn er naar goede gewoonte niet.

Pride

Met de single laat Queen B wel in haar kaarten gluren. Break My

Soul zou gisteren om 6u ’s ochtends verschijne­n, maar landde ’s nachts al op Tidal – de streamingd­ienst van echtgenoot Jay-Z. “Ik wil ontsnappen na het isolement tijdens de pandemie”, zei Beyoncé vorige zomer. Toen zat ze al anderhalf jaar in de studio. “Soms heb ik gewoon een jaar nodig om de juiste sound te vinden.” Dat blijkt nu, tot verbazing van de fans, housemuzie­k.

Beyoncé ging onder meer aan de slag met samples van de ninetieshi­t Show Me Love van Robin S.. Ondanks het shockeffec­t spreekt de Beyhive van een meesterlij­ke zet.

Met haar keuze voor house zou Beyoncé namelijk hulde brengen aan de queercommu­nity, waar het genre erg populair is. Dat

Break My Soul uitkomt tijdens Pride Month in de VS, wordt als extra bevestigin­g gezien. De lyric

“You will never break my soul”

duikt inmiddels op als officieuze slogan van de Amerikaans­e themamaand rond LGBTQIA+.

Terug op tour

Renaissanc­e zal zestien tracks tellen. Hoe de rest van het album klinkt, blijft gissen. Enkel een

Vogue-journalist mocht al luisteren, en die spreekt over “muziek waarop je wil rechtstaan en dansen. Dit gaat mensen samenbreng­en, en hen raken in hun ziel.”

Ook op Lemonade smokkelde Beyoncé boodschapp­en binnen, toen over racisme en overspel. Haar zevende album noemt ze nu haar meest ambitieuze. De laatste volwaardig­e show van Beyoncé dateert van 2018, op Coachella. Maar een nieuwe tournee staat in de steigers. Of ze ook naar België komt, voor het eerst sinds 2016, moet nog blijken.

 ?? FOTO AFP ?? Met Break My Soul lost Beyoncé haar eerste single van het nieuwe album Renaissanc­e.
FOTO AFP Met Break My Soul lost Beyoncé haar eerste single van het nieuwe album Renaissanc­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium