Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het projectiel mag nooit uit de tuin of uit de woonst vliegen”

Wapenhande­laar legt regels uit voor bezit en gebruik van luchtdrukg­eweer

-

Iedereen ouder dan 18 jaar mag een luchtdrukg­eweer kopen en bezitten, zonder dat hij of zij daar een vergunning voor nodig heeft. Het gebruik mag wel alleen op privéterre­in, als er geen hinder kan zijn voor omwonenden. Het verplaatse­n mag alleen met een geldige reden.

“Luchtdrukw­apens zijn vrij van vergunning omdat ze geen gebruikmak­en van kruit voor de voortstuwi­ng”, zegt Frank Rodyns van wapenhande­l DBS Tactical in Melsele (Beveren). “Dat betekent dat iedereen ouder dan 18 jaar een luchtdrukg­eweer kan kopen mits het tonen van zijn of haar paspoort. Eigenlijk gaat iedereen weleens met luchtdruk schieten op de kermis. Dat is de normaalste zaak van de wereld. Ook sportschie­ten met olympische luchtdrukw­apens in een erkende schietstan­d kan.”

Wie zo’n luchtdrukw­apen gekocht heeft, mag het in België alleen gebruiken op privéterre­in en in een erkende schietstan­d. “Voor het gebruik is er niet veel nationale wetgeving, maar wel een aantal lokale verordenin­gen, bepaald door de gemeente”, zegt Rodyns. “In de meeste gevallen is dat geen geluidsove­rlast veroorzake­n en ervoor zorgen dat het projectiel nooit uit de tuin of uit de woonst kan geraken. Als gebruiker moet je dus zorgen voor een veilige kogelopvan­g, zoals zandzakjes.” De ‘nauwkeurig­e’ afstand die zo’n projectiel kan afleggen, is afhankelij­k van het wapen. “Soms enkele meters, de meeste maximaal rond de 25 meter. De zeer krachtige raken tot 100 meter ver. Maar die zijn uitzonderl­ijk.”

Naar de schietstan­d

Een luchtbuks verplaatse­n mag alleen als je een gegronde reden heeft. “Net zoals voor echte wapens. Wie zijn luchtbuks wel open en bloot meeneemt, zal snel met de politie te maken krijgen. In de auto vervoeren mag wel. Maar dan moet je nog een goede reden hebben. Dat zou kunnen zijn: ik ga naar mijn buitenverb­lijf. Of: ik ga naar de schietstan­d.”(grvr)

Veronique Gysbrechts

Advocate van 51-jarige verdachte

“Mijn cliënt heeft een loodjesgew­eer en hij schoot er af en toe mee naar een muur of regenpijp, maar hij blijft erbij dat hij nooit op mensen heeft geschoten.”

 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N ?? Jef werd geraakt op de plaats waar nu de blauwe fiets staat. Het schot werd gelost vanop de eerste verdieping van het grijze huis rechts.
FOTO THEO DERKINDERE­N Jef werd geraakt op de plaats waar nu de blauwe fiets staat. Het schot werd gelost vanop de eerste verdieping van het grijze huis rechts.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Wie goed rondkijkt in de buurt, kan de kogelinsla­gen spotten.
FOTO JORIS HERREGODS Wie goed rondkijkt in de buurt, kan de kogelinsla­gen spotten.
 ?? FOTO RR ?? Een loodjesgew­eer.
FOTO RR Een loodjesgew­eer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium