Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Discussie over premies Flames beroert ook bond

-

Paul van Den Bulck (57) - een Belg met Congolese roots - is zoals verwacht unaniem verkozen als eerste onafhankel­ijke voorzitter van de Belgische bond. In het equal pay-debat mengde de eerste gekleurde preses van de KBVB zich niet. CEO Peter Bossaert deed dat wel.

“Nadat operatie Propere Handen in 2018 was losgebarst­en, zette de bond vol in op good governance, met daarnaast veel aandacht voor diversitei­t. Daar is de benoeming van Van Den Bulck een sluitstuk van”, introducee­rde Bossaert de nieuwe voorzitter, die een mandaat voor twee jaar kreeg.

De bondsvoorz­itter vervult geen operatione­le rol, dus wilde Van Den Bulck niet ingaan op het actuele thema omtrent equal pay in het Belgische vrouwenvoe­tbal. De Brusselse advocaat schoof de hete aardappel door naar de CEO. “Naar gelijk loon voor gelijk werk streven we absoluut. Maar tegelijker­tijd zitten we in een andere fase van onze ontwikkeli­ng ten opzichte van landen als Engeland en Nederland, waar equal pay wordt ingevoerd, maar vrouwelijk­e internatio­nals ook allemaal prof zijn.”

Is het contrast tussen de winstpremi­es bij de Rode Duivels en de Red Flames - die op het komende EK slechts 1.000 euro bruto opstrijken bij een zege - gewoon niet te groot? “Ik denk dat je naar het totale plaatje moet kijken om hierover een serene discussie te voeren. We investeerd­en de voorbije jaren miljoenen in onze werking. We doen wat we kunnen, maar we kunnen niet om onze beperkinge­n heen, hoe graag we ook nu al richting die equal pay evolueren. Al blijft het ook dán erg moeilijk om een volledige vergelijki­ng te maken tussen mannen- en vrouwenvoe­tbal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium