Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De volgende stap is dat ze weer leert praten”

- (vtvn)

Amy Pieters is zes maanden na het ongeval waarbij ze een ernstig hersenlets­el opliep weer thuis, bij haar familie. Al is de regerend Nederlands kampioene op de weg verre van de oude.

Pieters kwam eind december zwaar ten val tijdens een trainingsk­amp in het Spaanse Calpe. In het ziekenhuis van Alicante onderging ze al snel een eerste levensredd­ende operatie. Op 6 januari werd ze vanuit Spanje naar een ziekenhuis in Nederland vervoerd. Sinds kort is ze weer thuis, tijdens de weekends.

“Er is mondjesmaa­t progressie”, stelt haar vader bij de NOS. “Ze revalideer­t in Dordrecht, maar in de weekends is ze nu thuis. Ze komen haar vrijdag brengen en wij brengen haar zondagavon­d weer terug. Dat is nu heel fijn. En dat is ook goed voor haar, dat merk je wel. Ze werd wakker op een heel laag niveau. Er kwam heel weinig reactie uit haar. Heel langzaam is dat de laatste maanden verbeterd. Ze moest eerst zelf leren ademen, vervolgens moest ze leren eten en nu eet ze eigenlijk al volledig met ons mee. De volgende stap is dat ze weer leert praten.”

De 31-jarige Pieters is nog altijd deels verlamd (aan haar rechterarm en -been) en zit dan ook in een rolstoel. En ze begrijpt steeds meer.

“Dan knikt ze ja of nee”, klinkt het. “Je merkt ook steeds meer dat ze haar eigen wil weer heeft. Dat ze af en toe nee zegt.”

De familie Pieters leeft dus op hoop.

“Die wielrenner Stig Broeckx? Die had een heel ander hersenlets­el, maar hij boekt na zes jaar nog altijd vooruitgan­g. Ik teken ervoor als Amy zover kan komen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium