Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kijk niet naar het paspoort van mijn renners”

Sportief directeur Jumbo - Visma selecteert drie Belgen en slechts één Nederlande­r

-

Drie van de acht renners die Jumbo - Visma naar de Tour stuurt, zijn Belgen. Naast Wout van Aert zijn ook Tourdebuta­nt Nathan Van Hooydonck en allrounder Tiesj Benoot erbij. Steven Kruijswijk is de enige Nederlande­r. “In Nederland is er veel commentaar, maar ik selecteer de beste renners”, aldus sportief directeur Merijn Zeeman.

De selectie lijkt mij drie renners voor de woelige eerste week en de op groen jagende Van Aert te bevatten en drie klimmers voor de van geel dromende Roglic. Klopt dat?

Merijn Zeeman: “Die eerste week is ook heel belangrijk. Nathan Van Hooydonck en Christophe Laporte zijn dé specialist­en voor dat soort werk. Ze komen goed tot hun recht in vlakke, hectische dagen. Tiesj Benoot kan dat ook, maar die gaat ook als allrounder mee. Hij is ook sterk bergop. Hij heeft alle eigenschap­pen voor deze Tour.”

Het lijkt me een logische selectie, al vraag ik me af waarom Rohan Dennis er niet bij is.

“Ik ga je niet uitleggen waarom de ene renner wel en de andere niet is geselectee­rd. Dat is iets tussen de renner en mij. Er zijn heel veel redenen waarom we tot deze acht zijn gekomen. Iedereen weet hoe het in de Ronde van Zwitserlan­d is gelopen. Daar zijn we door corona uit de koers gestapt. En er is ook het parcours.”

Krijg je in eigen land niet op je donder omdat je maar één Nederlande­r meeneemt?

“De doorsnee-Nederlande­r vindt het heel jammer. Ze zouden graag zien dat de beste Nederlands­e ploeg ook veel Nederlande­rs meeneemt, maar daar hebben we nog een paar jaar voor nodig. Er hebben best veel Nederlande­rs de Giro gereden, maar voor de Tour heb ik de best mogelijke ploeg opgesteld. Niemand krijgt een streepje voor door zijn paspoort. In het voetbal krijgen mensen die hetzelfde werk doen als ik dezelfde commentaar.”

Van Aert gaat voor het groen. Mag hij naar winst stormen in de kasseienri­t naar Arenberg-Porte du Hainaut?

“Dat ga ik je niet vooraf vertellen. Dat zou jij ook niet doen indien je in mijn positie stond. Groen is het hoofddoel van Wout. Daar gaan we ons als ploeg voor inspannen. Maar hoe? Dat wijst de koers wel uit.”

Moet hij ook in steun van Primoz Roglic rijden?

“Ja, en andersom ook. Dat zal misschien wat minder op de schouders van Primoz terechtkom­en, maar als ploeg gaan we Wout ondersteun­en in de jacht op het groen. Net zoals we Primoz en Jonas gaan helpen in het gevecht om het geel.”

Ander onderwerp: vind je het niet vervelend dat veel renners naar de kampioensc­happen trekken, gezien de stijgende coronacijf­ers?

“Ja en nee. Ik ben heel bevreesd voor een besmetting, maar je kan die overal oplopen. Zie de Ronde van Zwitserlan­d, waar het door het peloton raasde en de renners elkaar infecteerd­en. Maar je kan ook in de luchthaven of zelfs aan de keukentafe­l besmet geraken. Anderzijds denk ik dat een kampioensc­hap in de voorbereid­ing op de Tour nog een heel goede wedstrijdp­rikkel geeft om conditione­el nog een stap te zetten. Ik denk ook niet dat de kampioensc­happen qua besmetting het verschil gaan maken. Vijf dagen later zitten we in de Tour toch met duizenden toeschouwe­rs.”

De selectie van Jumbo - Visma: Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Sepp Kuss, Tiesj Benoot, Nathan Van Hooydonck, Christophe Laporte en Steven Kruijswijk.

“Deze selectie is een soort beloning, neen, dat is niet het juiste woord. Dit is iets dat ik verdiend heb, en dat erkent de ploeg nu ook.”

Nathan Van Hooydonck

“Groen is het hoofddoel van Wout. Daar gaan we ons als ploeg voor inspannen.”

Merijn Zeeman Sportief directeur Jumbo - Visma

 ?? FOTO BELGA ?? Nathan Van Hooydonck maakt tempo voor zijn kopman Wout van Aert.
FOTO BELGA Nathan Van Hooydonck maakt tempo voor zijn kopman Wout van Aert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium