Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een ziekenhuis met ambitie

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Een van de grootste ziekenhuiz­en van Europa en de grootste zorgkoepel van België, daar mag Antwerpen trots op zijn. Niets dan blije gezichten gisteren bij de voorstelli­ng van ZAS, het Ziekenhuis Aan de Stroom, dat in 2024 van start kan gaan als de fusie van de groepen ZNA en GZA. Meer efficiënti­e, meer kwalitatie­ve zorg, meer samenwerki­ng … De plannen zijn ambitieus en een stad als Antwerpen waardig. De uitdaginge­n in de gezondheid­szorg zijn enorm, en in een metropool als Antwerpen is een perfecte organisati­e ervan noodzakeli­jk om alle inwoners de zorg te kunnen bieden die ze nodig hebben. Schaalverg­roting heeft zeker voordelen. Het biedt bijvoorbee­ld meer mogelijkhe­den om specialisa­ties uit te bouwen. Een groot netwerk kan de beste dokters in huis halen. Er kan efficiënt worden omgesprong­en met medische hulpmiddel­en en er zijn veel meer kansen voor artsen en personeel om door te groeien of zich te specialise­ren. Dat alles moet uiteindeli­jk de patiënten ten goede komen.

Maar wordt de patiënt nu echt beter van de fusie? Uit een onderzoek van het ACM (Autoriteit Consument en Markt) in Nederland, blijkt van niet. Het ACM onderzocht een aantal fusies op 97 indicatore­n en kon geen grote verschille­n in de kwaliteit van de zorg waarnemen. Na een enorme golf van ziekenhuis­fusies, lijkt de liefde voor fusies in Nederland trouwens wat te bekoelen. Twee jaar geleden werd in Zuid-Holland een bestuurlij­ke fusie tussen drie ziekenhuiz­en na zeven jaar zelfs teruggedra­aid. Er rijzen vragen bij de al te grote machtsconc­entratie van die megazieken­huizen in verhouding tot de overheid en de ziekenfond­sen. En is er nog ruimte voor concurrent­ie op deze manier? Heeft de patiënt nog vrije keuze? Volgens sommige Nederlands­e specialist­en hebben ziekenhuiz­en tegenwoord­ig vooral meer nood aan samenwerki­ng met de eerstelijn­szorg in hun regio dan aan fusies met andere ziekenhuiz­en. De coronacris­is heeft inderdaad bewezen hoe belangrijk die eerstelijn­szorg is. Die lokale verankerin­g van de gezondheid­szorg is van cruciaal belang gebleken voor de opsporing van het virus en de vaccinatie­campagne. Patiënten worden na een ingreep ook sneller naar huis gestuurd. En goede samenwerki­ng met huisartsen en thuisverpl­eging moet er dan zeker zijn.

Maar die lokale samenwerki­ng met huisartsen, thuisverpl­eging en andere hulpverlen­ers, hoeft de samenwerki­ng op het niveau van de ziekenhuiz­en niet in de weg te staan. Een grote stad als Antwerpen heeft samenwerki­ng op grote schaal en op alle fronten nodig. Dit project toont ambitie. Daar mogen we trots op zijn, en die hebben we nodig in deze barre tijden.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium