Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen graven graf na graf ”

Meer dan 1.000 doden en 1.500 gewonden na zware aardbeving in Afghanista­n

- ARTHUR DE MEYER

Landversch­uivingen, overal puin, straten vol lichamen onder dekens en rouwende mensen. Bij een aardbeving in het noordooste­n van Afghanista­n zijn minstens 1.000 doden en 1.500 gewonden gevallen. Heel wat slachtoffe­rs liggen nog onder het puin en de reddingswe­rken in het bergachtig gebied verlopen moeizaam. Zelfs de taliban vragen om hulp.

Er is geen beginnen aan, in de getroffen Afghaanse provincie Paktika. Als de bodem al niet bedekt ligt met puin, zijn ze plaats aan het zoeken om graven te delven. En de regio ligt zo afgelegen dat de hulpverlen­ing en het wegbrengen van slachtoffe­rs maar heel moeizaam op gang komen. Meer dan 1.000 doden, meer dan 1.500 gewonden en het puin ruimen moet nog beginnen. Daaronder: ongetwijfe­ld nog meer slachtoffe­rs. “Mensen graven hier graf na graf”, aldus een lokale functionar­is.

Het was een aardbeving met – afhankelij­k van de bron – een magnitude van 5,9 tot 6,1 op de schaal van Richter die in de nacht van dinsdag op woensdag Afghanista­n trof. De schokken zouden tot in India gevoeld zijn, maar het epicentrum lag in de provincie Paktika, in de grensstree­k met buurland Pakistan. Maar ook in andere oostelijke provincies, Khost en Nangarhar, werd schade opgetekend. “In elke straat hoor je mensen rouwen en huilen om hun overleden naasten”, zegt een lokale journalist in de provincie aan BBC. “Zoveel huizen zijn vernield.”

Helikopter­s van het Ministerie van Binnenland­se Zaken brengen hulpgoeder­en en pikken slachtoffe­rs op, terwijl reddingswe­rkers onder het puin zoeken naar overlevers. De slachtoffe­rs worden naar Kaboel gebracht, zo’n 150 km van het epicentrum van de beving, als de hulpverlen­ers er al geraken. “Een groot deel van het gebied is bergachtig en reizen is moeilijk. Het zal tijd kosten om de doden en de gewonden te vervoeren”, zegt minister van Natuurramp­en Mohammad Abbas Akhund.

Oproep van taliban

Opvallend: de taliban deden een oproep aan de wereld: “We hopen dat de internatio­nale gemeenscha­p en de humanitair­e organisati­es ook de mensen in deze vreselijke situatie zullen helpen”, aldus taliban-functionar­is Anas Haqqini op Twitter. Sinds de taliban in augustus vorig jaar de macht overnamen, zijn het land en het regime vrijwel geïsoleerd van de rest van de wereld. Door economisch­e sancties is het land afgesloten van internatio­nale ontwikkeli­ngshulp. Behalve de VN zijn vrijwel alle hulporgani­saties vertrokken. De Verenigde Naties hebben al aangekondi­gd teams te sturen om de omvang van de schade in de getroffen gebieden te onderzoeke­n.

Afghanista­n en omstreken worden wel vaker getroffen door aardbeving­en. Omdat een tektonisch­e plaat, ook wel bekend als de Indiase plaat, noordwaart­s tegen de Euraziatis­che plaat in duwt. In 2015 trof een aardbeving het afgelegen Afghaanse noordooste­n. Zowel in Afghanista­n als Pakistan kwamen honderden mensen om het leven. In januari dit jaar kwamen ruim 20 mensen om het leven bij een aardbeving in het westen van Afghanista­n.

 ?? FOTO AP ?? De ravage is enorm.
FOTO AP De ravage is enorm.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium