Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sowieso al geconteste­erd en al zeker op die dag

Uitreiking eretekens Orde van Leopold II uitgesteld door onafhankel­ijksverjaa­rdag Congo

- HANNES HEYNDERICK­X

Een bevorderin­g in de orde van Leopold II. Nota bene op de onafhankel­ijksverjaa­rdag van Congo. Die ‘eer’ zou drie politici, onder wie Eric Van Rompuy, volgende week te beurt vallen. Maar Van Rompuy en Wouter De Vriendt, de voorzitter van de Congocommi­ssie, tekenden bezwaar aan. De huldiging wordt voorlopig uitgesteld, tot de commissie haar oordeel klaar heeft over het koloniale verleden.

Het moest een mooie plechtighe­id worden, volgende week donderdag in de Kamer. Enkele politici en ex-politici zouden een medaille opgespeld krijgen “als blijk van erkentelij­kheid voor bewezen diensten”. Onder anderen ex-ministers Maggie De Block (Open Vld), Pieter De Crem (CD&V) en parlements­leden Kristof Calvo (Groen) en Nahima Lanjri (CD&V) mochten zich opmaken voor een medaille van de Leopoldsor­de. Die is voor alle duidelijkh­eid genoemd naar Leopold I, de eerste koning van België.

Maar er zijn ook drie politici die bevorderd worden in een andere Orde. Die van Leopold II. Eric Van Rompuy, ex-minister voor CD&V, viel bijna van zijn stoel. “Dat ik erkentelij­kheid krijg, is positief. Maar niet als die verbonden is aan de figuur van Leopold II, de man die massamoord­en heeft gepleegd in Congo”, zegt hij. Pittig detail is overigens dat de eretekens uitgereikt zouden worden op 30 juni: de nationale feestdag van Congo, waarop de onafhankel­ijkheid van België gevierd wordt.

“Op die dag dit ereteken uitreiken, na alle inspanning­en die premier Alexander De Croo heeft gedaan om de relaties met Congo te herstellen, zou een kaakslag zijn”, zegt Van Rompuy.

Gevoelig vraagstuk

Gisteren boog de conferenti­e van voorzitter­s van de Kamer, met daarin alle fractielei­ders, zich over het gevoelige vraagstuk. En die besliste om de uitreiking van alle eretekens uit te stellen. Groen-fractielei­der Wouter De Vriendt, die voorzitter is van de parlementa­ire Congocommi­ssie, is blij met die beslissing. “Het is ongepast om dat ereteken toe te kennen op een moment dat de Congocommi­ssie nog bezig is en vlak nadat ons land de tand van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba heeft teruggegev­en. Ik heb dan ook een brief geschreven aan de Kamervoorz­itter om die huldiging uit te stellen. Dat voorstel is unaniem aanvaard.”

De vraag rijst of er überhaupt nog een toekomst is voor de Orde. De geschieden­is ervan is immers helemaal verweven met het kolonialis­me. In 1900 richtte koning

Leopold II, in navolging van zijn vader, zijn eigen Orde op om mensen te eren die hijzelf verdienste­lijk vond. Dat waren dan vooral Belgen die actief waren in Congo-Vrijstaat, toen privébezit van de koning. Het motto van de Orde van Leopold II liet ook weinig aan de verbeeldin­g over. “Travail et Progrès” stond toen op de medailles. Een koloniale leuze, die in de loop der jaren vervangen is door “eendracht maakt macht”.

Afschaffin­g?

Volgens Mark Van den Wijngaert, historicus en kenner van het Paleis, is de geschieden­is van de Orde en die van Leopold II al heel lang bekend. “Men had de naam dus ook al heel lang kunnen veranderen.” Volgens hem heeft de huidige koning, Filip, er wel niet veel mee te maken. Het is de FOD Buitenland­se Zaken die op basis van speciale tabellen uitmaakt wie in aanmerking komt voor het ereteken, en zo dus de Orde in stand houdt. Maar een snelle afschaffin­g ervan is voorlopig niet gepland. Premier Alexander De Croo (Open Vld), die vandaag ook bevoegd is voor Buitenland­se Zaken, laat weten dat het initiatief bij het parlement ligt. Wouter De Vriendt schat dat de Congocommi­ssie haar rapport klaar heeft in december. “Daar zal zeker een luik instaan over de Orde”, zegt hij. Zijn partij is er alvast voorstande­r van om die nadien gewoon af te schaffen. Van Rompuy stelt voor ze te herdopen tot de ‘Orde van Boudewijn’.

 ?? FOTO ISOPIX ?? “Dat ik erkentelij­kheid krijg, is positief. Maar niet als die verbonden is aan de figuur van Leopold II”, zegt Eric Van Rompuy.
FOTO ISOPIX “Dat ik erkentelij­kheid krijg, is positief. Maar niet als die verbonden is aan de figuur van Leopold II”, zegt Eric Van Rompuy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium