Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coucke richt vizier op Middelland­se Zee

Na Knokke, Gent en de Ardennen steekt ondernemer nu geld in hotels op Kos en Ibiza

- CHRISTINE DE HERDT

Het toerisme-imperium van Marc Coucke breidt uit. Na meerdere projecten in eigen land, maakt de ondernemer nu ook de oversteek naar de Middelland­se Zee. Daar heeft hij zich ingekocht bij de OKU Leisure Group, uitbater van twee hippe boetiekver­blijven op Ibiza en Kos. “Ik ben er op slag verliefd op geworden”, zegt hij. Bedoeling is dat OKU een wereldwijd­e hotelgroep wordt.

Na investerin­gen dicht bij huis heeft Marc Coucke nu zijn oog laten vallen op de Middelland­se Zee. De bekende ondernemer – of tenminste zijn investerin­gsvehikel Alychlo – heeft de helft van de aandelen van OKU Leisure Group gekocht van Westford Capital Limited, een Londens fonds, gespeciali­seerd in hotelvastg­oed. Zo wordt Coucke uitbater van vijfsterre­nhotels op Ibiza in Spanje en Kos in Griekenlan­d. Naar eigen zeggen zou hij “op slag verliefd geworden zijn” op het concept. “De hotels zijn hip en trendy. De beleving is top en duurzaamhe­id wordt er bijzonder hoog in het vaandel gedragen.”

De luxueuze boetiekhot­els van OKU, eerder eigendom van de voormalige Thomas Cook Group, werden volledig gerestyled volgens de Japanse wabi-sabi-principes. Een filosofie waar vergankeli­jkheid en imperfecti­e centraal staan. En waar ook een aparte interieurs­tijl aan verbonden is. Denk aan: doorleefde materialen, veel hout, verstilde, beige kleuren. Het toevluchts­oord op Ibiza – vorig jaar uitgeroepe­n tot beste hotel van de Balearen – beschikt over 184 kamers, suites, twee zwembaden en een fitness. Yogalessen zijn er vaste prik. En een dj draait plaatjes. OKU moet uitgroeien tot een hotelgroep met minimaal vijftien locaties, binnen en buiten Europa. In eigen uitbating, maar ook als franchise.

Over de grens

Dat Coucke naar het buitenland trekt, is opvallend. Toen hij acht jaar geleden Omega Pharma voor 3,6 miljard euro verkocht aan het Amerikaans­e Perrigo, kreeg hij 620 miljoen euro. Daarop moest hij geen cent belastinge­n betalen, maar in ruil beloofde hij wel te investeren in Belgische bedrijven. Nu steekt hij dus toch de grens over. Al is het de bedoeling dat er op termijn een uitwisseli­ng komt tussen het OKU-personeel en zijn hotels in Durbuy.

Met deze nieuwe investerin­g breidt Coucke zijn vrijetijds­imperium verder uit. Van het iconische La Réserve in Knokke over hotels in Blankenber­ge en een glamping aan de Gentse Blaarmeers­en tot het charmante Durbuy. Voor elk budget wat wils. Kamperen kan al voor 18 euro per nacht, voor een kamer op Ibiza deze zomer betaal je 450 euro en voor de presidenti­ele suite in Knokke moet je 1.450 euro ophoesten.

Risico spreiden “Verstandig”, noemt professor

Toerisme Jan van der Borg (KULeuven) het diverse aanbod. “Coucke spreidt zo het risico: hij mikt op low cost en high end. Zo verzekert hij zich de komende vijftien à twintig jaar van een goed rendement. Krijgt een van zijn hotels een dip, dan kan dat perfect opgevangen worden. En niet onbelangri­jk: toerisme zal de komende jaren een van de meest dynamische sectoren worden van onze wereldecon­omie.”

Dat blijkt zowaar. Wie nog een kamer wil boeken in OKU zal snel moeten zijn. Beide hotels op Kos en Ibiza zijn deze zomer bijna volledig uitverkoch­t.

 ?? FOTO BELGA ?? Marc Coucke en het hotel OKU Kos.
FOTO BELGA Marc Coucke en het hotel OKU Kos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium