Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Congé nemen, daar krijgen we stress van

Amper 8% van de werknemers vertrekt met gerust gemoed op vakantie

- (nba)

Snel nog een deadline halen, snel nog de collega’s bijpraten, snel nog de mails beantwoord­en. Net voor onze vakantie proberen we heel veel werk te verzetten, waardoor we in onze reiskoffer niet alleen een bikini, short en zonnecrème meenemen, maar ook een boel stress. Amper 8% van de Vlamingen kan voor zijn vakantie ‘uitbollen’ op het werk.

Die laatste week en vooral de laatste dag voor de vakantie is mogelijk de meest stressvoll­e van heel het jaar. We moeten ons werk netjes afkrijgen of ordentelij­k overdragen aan iemand anders, er zijn nog heel wat mailtjes te beantwoord­en en er komt uiteraard ook weer nieuw werk binnen. Amper 8% van de werknemers kan voor zijn vakantie echt uitbollen. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, een bedrijf gespeciali­seerd in tijdregist­ratie en personeels­planning.

Bij het Turnhoutse bedrijf Renovatiew­erken VDB gaan ze dit jaar voor het eerst wel uitbollen. Daar stopt iedereen een week voor het bouwverlof. “Het is bijzonder druk geweest, daarom hebben we besloten eens niet het onderste uit de kan te halen. Ik weet dat ik er nood aan heb, dus mijn mensen ook. De planning is opgesteld, daar houden we ons aan, maar dan gaat ons bedrijf dicht tot na het bouwverlof. Alle nieuwe aanvragen of offertes blijven liggen. Omdat er nu zo weinig is ingepland, blijft er ook ruimte om last minute nog enkele kleine dingen rond te krijgen”, zegt eigenaar Nick Van den Broeck. “En door mijn mensen wat vroeger te laten vertrekken, hoop ik dat ze ook beter opgeladen terugkomen na de vakantie.”

Out of office

Maar wie het die laatste week niet wat rustiger aandoet, heeft dus stress. Zo geeft 62% van de Vlamingen aan dat de vakantie hen stress bezorgt, en 43% zegt dat ze niet met een gerust gemoed kunnen vertrekken want dat het werk zich gewoon verder opstapelt. Professor Lode Godderis, algemeen directeur van Idewe, een externe dienst voor beschermin­g en preventie op het werk, bevestigt die tendens. “We zien dat fenomeen jaar na jaar toenemen. Zeker nu er best wel wat vacatures openstaan in verschille­nde sectoren. Er is meer werk voor minder mensen, dus we steken een tandje bij. En we werken goed door tot de laatste minuut.”

En daar blijft het niet bij. Ook thuis groeit het takenlijst­je. “Als we vakantie nemen, blijven we ook niet thuis. We vertrekken quasi onmiddelli­jk. Dus moet er heel wat gebeuren om de reis voor te bereiden. De koffers moeten gepakt worden, we moeten zorgen dat we niets vergeten en het huis laten we graag netjes achter.”

De out of office kan een verzachten­de rol spelen, weet Godderis. “Ik heb ooit geëxperime­nteerd met een out of office. Daarin stond dat ik weg was en dat e-mails rechtstree­ks naar de prullenman­d gingen. Het was wat fors verwoord, dat geef ik toe, maar op enkele dagen tijd zag ik de toekomende mails drastisch afnemen. Na mijn vakantie hebben nog vier of vijf mensen me hun vraag opnieuw gesteld. Dat was het. Al die mails zijn dus toch niet zo dringend.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Die laatste week en vooral de laatste dag voor de vakantie is mogelijk de meest stressvoll­e van heel het jaar.
FOTO SHUTTERSTO­CK Die laatste week en vooral de laatste dag voor de vakantie is mogelijk de meest stressvoll­e van heel het jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium