Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We voelen ons mislukt als ouders”

Poetsman misbruikt 5-jarig dochtertje van klanten

-

Een poetshulp uit Meerhout heeft vorig jaar bij een gezin in Geel waar hij aan de slag was een 5-jarig meisje op haar eigen slaapkamer seksueel misbruikt. De vijftiger was niet aan zijn proefstuk toe en werd vorig jaar nog veroordeel­d voor ernstige feiten van openbare zedenschen­nis. “We voelen ons mislukt omdat we onze kinderen in onze eigen omgeving niet hebben kunnen beschermen”, zeiden de ouders van het jonge slachtoffe­r.

P.C. (52) uit Meerhout kwam tot mei vorig jaar elke woensdagvo­ormiddag poetsen bij een gezin met twee jonge kinderen in Geel. Van de ene dag op de andere werd het vertrouwen definitief geschonden toen het vijfjarig meisje van het gezin opbiechtte dat C. haar had aangeraakt.

“Het meisje vertelde op 13 mei 2021 dat de poetshulp een dag voordien had gefriemeld aan haar poep”, zei openbare aanklager Hanne Hendrickx woensdag op de correction­ele rechtbank in Turnhout. “En op 26 mei vertelde ze dat hij ook aan haar poep had gelikt. Tijdens een audiovisue­el verhoor verklaarde het meisje dat hij haar twee keer had gelikt en dat ze ook zijn geslachtsd­eel moest vasthouden.” Er werden ook sporen van sperma op het slipje van het meisje teruggevon­den.

De poetsman werd onmiddelli­jk aangehoude­n. De vijftiger ontkende eerst de feiten, maar gaf nadien toch alles toe. “Het onderzoek toonde aan dat hij websites bezocht die links bevatten naar kinderporn­osites. Een buurvrouw had schrik als de man buitenkwam, omdat hij naar haar kinderen stond te staren”, legde de procureur uit. “Een doorgedrev­en behandelin­g is volgens een deskundige noodzakeli­jk.”

Maar P.C. was duidelijk niet aan zijn proefstuk toe. In 2008 kreeg hij al eens zes maanden cel met probatie-uitstel voor openbare zedenschen­nis. En in oktober 2021 werd hij opnieuw veroordeel­d voor gelijkaard­ige feiten, tot een voorwaarde­lijke celstraf van achttien maanden. Toen kwam aan het licht dat hij al sinds 2009 meermaals per jaar feiten van exhibition­isme pleegde. Daarbij bevredigde hij zich in zijn auto langs de kant van de weg terwijl hij wenkte naar vrouwen die voorbij wandelden of fietsten. Dat gebeurde onder meer langs de Turnhoutse­baan in Mol.

Klap in gezicht

Voor het Openbaar Ministerie is het nu echt genoeg geweest. “Het is duidelijk dat de man hervalt, ook al krijgt hij de nodige kansen om begeleidin­g te volgen”, zei Hanne Hendrickx. De aanklager

Ouders misbruikt kind

vroeg de rechtbank om de man te veroordele­n tot een effectieve gevangenis­straf van 37 maanden en hem uit zijn rechten te ontzetten.

De ouders stelden zich burgerlijk­e partij en vroegen een schadeverg­oeding. Ze sleepten ook de werkgever van P.C. voor de rechtbank, omdat het misbruik tijdens de uitoefenin­g van zijn job zou zijn gebeurd. “Mijn cliënten, met twee schatten van kinderen, stonden positief in het leven tot de dag van de feiten”, pleitte meester Steven Hooyberghs voor het getroffen gezin uit Geel. “De poetsman was een ex-collega van de vrouw. Het misbruik gebeurde door iemand die je vertrouwde, in je eigen huis bij je eigen dochter, terwijl de vader nog aanwezig was. Dat is een enorme klap. De impact is enorm: er is voor hen een leven voor en een leven na de feiten.”

P.C. daagde woensdag zelf niet op voor de rechtbank en liet zich vertegenwo­ordigen door zijn advocaat. De raadsman was helemaal niet gewonnen om de beklaagde voor maanden in de cel te laten stoppen. “Die man heeft een zeer sterke hulpvraag”, benadrukte meester Peter Janssens. “Hij is een man van middelbare leeftijd met een dochter en hij is zwakbegaaf­d. Hij beseft wel degelijk dat hij een probleem heeft. En zijn omgeving vindt ook dat hij geholpen moet worden. Ik zie de meerwaarde van een lange gevangenis­straf voor hem echt niet in. Een straf met probatiema­atregelen is aangewezen. Een doorgedrev­en behandelin­g in een gecontrole­erde omgeving is op zijn plaats.”

De raadsman van de werkgever betwistte de juridische verantwoor­delijkheid van het bedrijf, ook omdat de feiten die ochtend nog voor 8u zijn gepleegd, net voor het begin van zijn werkshift.

Brief

De ouders van het meisje lieten hun advocaat op het einde van de pleidooien nog een brief voorlezen. “Aan de kwaadheid, zware teleurstel­ling en vertrouwen­sbreuk is nog geen haar veranderd”, luidde hun boodschap. “We voelen ons misbruikt en zijn beschaamd omdat we in onze eigen omgeving onze kinderen niet hebben kunnen beschermen. Zelfs in een speeltuin zijn we al ongerust als iemand te dichtbij komt.”

De rechtbank velt een vonnis op woensdag 7 september.

 ?? FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H ?? De aanklager vroeg op de rechtbank in Turnhout om een vijftiger uit Meerhout te veroordele­n tot 37 maanden cel voor zedenfeite­n.
FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H De aanklager vroeg op de rechtbank in Turnhout om een vijftiger uit Meerhout te veroordele­n tot 37 maanden cel voor zedenfeite­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium