Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eigen slaapzak en picknick om kosten te drukken

Scholen zien zee- en bosklassen duurder worden door stijgende energie- en voedselpri­jzen

- JENS VAN CAENEGHEM

Heel wat bos-, zee- en platteland­sklassen worden volgend schooljaar duurder. De jeugdverbl­ijven moeten door de stijgende energie- en voedselpri­jzen de factuur doorrekene­n aan scholen, die naarstig op zoek moeten naar oplossinge­n. In sommige gevallen zijn het de ouders die betalen.

Het Sint-Barbaracol­lege in Zottegem is een van de scholen die deze week bericht hebben gekregen dat de prijzen voor de geplande zeeklassen volgend schooljaar ferm stijgen. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar gaan in september naar Oostduinke­rke. Het jeugdvakan­tiecentrum heeft de prijzen met 10% opgeslagen.

“We betalen nu 22 euro meer per leerling”, zegt Sigrid Vermaerke van de Zottegemse school. “Alle begrip voor de organisati­e. Zij zitten zelf enorm verveeld met de situatie. Ook voor ons is het vervelend, want wij hadden de prijzen al gecommunic­eerd aan de ouders. De zeeklassen zijn twee jaar geleden geboekt. We kunnen niet anders dan de extra kostprijs doorrekene­n aan de ouders. Gelukkig zaten we voor volgend schooljaar ruim onder de maximumfac­tuur

(het maximumbed­rag dat scholen aan ouders mogen aanrekenen, red.).

nog wat speling.” Deuren sluiten We hadden

Aanleiding voor de stijgende prijzen is de nijpende situatie in de jeugdverbl­ijven. De vereniging Openluchtk­lassen of VOK, dat logistieke en pedagogisc­he ondersteun­ing levert aan scholen in het katholiek onderwijs voor bos- en zeeklassen, trekt daarover aan de alarmbel. “Na twee coronajare­n zonder inkomsten zijn de energieen personeelk­osten ontzettend gestegen”, zegt directeur Marina Claes. “Ook de voedselpri­jzen spelen een belangrijk­e rol, want openluchtk­lassen zijn meestal met volpension. Van de vijftig verblijven waar wij mee samenwerke­n zijn er al vijf die hun deuren sluiten.”

Het probleem is dat de prijzen voor het schooljaar 2022-2023 zijn berekend in juni 2021. De prijsstijg­ingen zitten daar dus niet in vervat. De jeugdverbl­ijven onderhande­len daarom met de scholen om toch tot een vergelijk te komen. “Wij werken al met heel kleine marges”, zegt Caroline

Krimpenfor­t van jeugdverbl­ijf Het Klokhuis in Borgloon. “De prijs van brood, melk, water, energie. Alles is gestegen. We moeten de prijs wel optrekken, of we houden er niets aan over. Zonder activiteit­en gaan we voor een midweek aan volpension van 140 naar 165 euro.”

Jeugdverbl­ijf Het Klokhuis

“We moeten de prijs wel optrekken, of we houden er niets aan over.”

Openbloeie­n

Bij Platteland­sklassen vzw spreken ze van een prijsstijg­ing van gemiddeld 10%, wat overeenkom­t met de inflatie. Voor een vijfdaagse is dat al snel 20 euro extra per leerling. De centra proberen creatief te zijn en stellen bijvoorbee­ld voor om slechts drie dagen te komen, in plaats van de volle vijf. “Langs de andere kant zou dat een bijzonder jammerlijk­e evolutie zijn voor de ontwikkeli­ng van kinderen”, zegt Caroline Cumps van Platteland­sklassen. “Kinderen uit de steden komen bij ons in contact met dingen die ze anders nooit zien. Ze bloeien echt open tijdens zo’n meerdaagse uitstap.” Andere stellen voor om eigen picknicks mee te brengen in plaats van warm te eten in het centrum, of om een eigen slaapzak mee te brengen in plaats van de lakens te gebruiken.

Ook scholen moeten creatief zijn en snoeien in andere uitstappen, bijpassen uit eigen middelen of meer spaghetti-avonden organisere­n. “In sommige scholen met veel kansarme kinderen hebben ouders het al moeilijk om die sommen te betalen”, zegt Peter De Donder, coördinato­r van Platteland­sklassen. “Eigenlijk zou er een systeem moeten bestaan waarbij die kinderen korting krijgen voor meerdaagse schooluits­tappen. Anders vrees ik dat het aantal lege stoeltjes in de bus alleen maar zal toenemen.”

 ?? FOTO EGBERT HARTMAN ?? De prijsstijg­ing voor een vijfdaagse bedraagt volgens Platteland­sklassen vzw al snel 20 euro extra per leerling.
FOTO EGBERT HARTMAN De prijsstijg­ing voor een vijfdaagse bedraagt volgens Platteland­sklassen vzw al snel 20 euro extra per leerling.
 ?? FOTO BART BORGERHOFF ??
FOTO BART BORGERHOFF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium