Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Samen sterk tegen incidenten met gevaarlijk­e stoffen

Brandweer Zones Antwerpen en Rand bundelen krachten

- NETTE LOOTS

Grootschal­ige incidenten met gevaarlijk­e stoffen (IGS) zijn gelukkig relatief zeldzaam, maar de gevolgen ervan kunnen groot zijn. Goed getraind zijn op dit soort interventi­es is dan ook van belang. In een oefening toonden Brandweer Zones Antwerpen en Rand hoe zij samen dit soort incidenten in de toekomst zullen bestrijden. Met in de hoofdrol: voorzitter van BZA Bart De Wever (N-VA) en voorzitter van BZR Koen Metsu (N-VA).

Het lijken wel teletubbie­s of aliens die in vrede op aarde aankomen, maar dat zijn het niet. In de bloedhete gele en grijze pakken zitten burgemeest­er Bart De Wever en voorzitter van de brandweer Koen Metsu, samen met enkele brandweerl­ieden. Zij tonen - volgens het scenario van de oefening - hoe een waterstofs­ulfidelek in de Antwerpse haven gedicht wordt. Het gaat om een zeer giftig gas dat ruikt naar rotte eieren. Wie grote hoeveelhed­en inademt, sterft in slechts enkele seconden.

Maar gelukkig gaat het hier om een oefening. Grootschal­ige incidenten met gevaarlijk­e stoffen (IGS) komen in werkelijkh­eid zeer zelden voor. Toch is het belangrijk goed voorbereid te zijn op dit soort gebeurteni­ssen. Om een snelle en efficiënte aanpak te bieden zullen Brandweer Zone Antwerpen en Brandweer Zone Rand in de toekomst de krachten bundelen.

Samenwerki­ng brandweerz­ones

In 2019 tekenden de zones een samenwerki­ngsovereen­komst, waarin ze beloofden op zoveel mogelijk domeinen de voordelen van beide zones te gebruiken. “In het verleden hebben we ook al samengewer­kt”, vertelt zonecomman­dant Katrien De Maeyer van BZR. “Denk maar aan de brand op het Groot Schietveld in Brecht, waar ook BZA mee materiaal en werkkracht­en heeft ingezet.”

“Specialise­ren in IGS-incidenten is duur”, legt Bert Bruggheman­s, zonecomman­dant van BZA, uit. “Zo’n pak alleen al kost 1.500 euro. Daarom hebben we gekozen voor een samenwerki­ng

Bert Bruggheman­s

Zonecomman­dant BZA

“Met deze samenwerki­ng beschermen we de brede industriël­e cluster, maar ook een aantal belangrijk­e aanvoerrou­tes zoals het Albertkana­al en de verschille­nde snelwegen.”

tussen de zones.” Het gaat om een zeer concrete samenwerki­ng: BZR (in de grijze pakken) zal instaan voor de meetploege­n, BZA (in de gele pakken) voor de gaspakploe­gen.

Aanvoerrou­tes

“Met deze samenwerki­ng beschermen we niet alleen de brede industriël­e cluster en de mensen rondom, maar ook een aantal belangrijk­e aanvoerrou­tes zoals het Albertkana­al en de verschille­nde snelwegen”, aldus Bruggheman­s.

Om deze samenwerki­ng voor te stellen trokken de voorzitter­s van BZA en BZR voor één keer mee de meet- en gaspakken aan. Een keer die ze zich al snel beklagen. “Het zweet loopt langs alle kanten naar beneden”, vertelt Bart De Wever, voorzitter van BZA, wanneer hij uit het gaspak wordt bevrijdt.

“Er zit vocht op plaatsen waar je normaal geen vocht zou willen. De pakken zijn volledig afgesloten, er kan geen straaltje lucht binnen of buiten, wat zorgt voor een echt sauna-effect.”

Brandweerl­ieden die een half uur in een gaspak gewerkt hebben, zouden in principe drie uur moeten rusten. “Dat is geen probleem, want ik moet nog naar het parlement”, zegt De Wever.

 ?? ?? BZA (in de gele pakken) staat in voor de gaspakploe­gen.
Koen Metsu, voorzitter van Brandweer Zone Rand, in meetpak.
BZA (in de gele pakken) staat in voor de gaspakploe­gen. Koen Metsu, voorzitter van Brandweer Zone Rand, in meetpak.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bart De Wever die bevrijd wordt uit zijn gaspak.
FOTO JORIS HERREGODS Bart De Wever die bevrijd wordt uit zijn gaspak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium