Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef Quinten Matsijslei terug aan het park, niet aan de bussen”

Buurt Stadspark ziet komst Flixbussen niet zitten

- SACHA VAN WIELE

De buurtbewon­ers aan het Stadspark zijn niet te spreken over de komst van de Flixbussen naar de Quinten Matsijslei. “We zijn verontwaar­digd”, zegt Luk Naveau, voorzitter van het buurtcomit­é Stadspark. “Zo’n stopplaats hoort hier niet thuis.”

Om de verkeersdr­uk op het Koningin Astridplei­n te vermindere­n verhuizen de internatio­nale buslijnen, zoals de Flixbussen, in de toekomst naar onder meer de Quinten Matsijslei.

“Wij willen eigenlijk alle bussen weg”, zegt Naveau. “Nu al is de Quinten Matsijslei een wachtstroo­k voor de bussen van De Lijn. De draaiende motoren en de airco maken veel lawaai en zorgen voor luchtvervu­iling. Bewoners die hun slaapkamer aan de straatzijd­e hebben, worden er ’s morgens vroeg door gewekt. Wie hier een woning kocht met zicht op het park, ziet nu vooral bussen. En in de toekomst komen daar dan nog die Flixbussen bij. Dat is onaanvaard­baar.”

Volgens Naveau staat het verkeer nu al stil op het kruispunt van de Quinten Matsijslei en de Rubenslei. Als de Flixbussen daar dan ook nog eens moeten draaien, vreest hij niet alleen verkeersch­aos, maar ook verkeerson­veilige situaties voor voetganger­s en fietsers.

Autoluw

“Het Stadspark is een groene long in deze dichtbevol­kte wijk”, zegt Naveau. “Dit gebied zou dus eigenlijk autoluw moeten zijn. In het erfgoedbeh­eersplan voor het stadspark staat zelfs de integratie van de Quinten Matsijslei in het stadspark.”

Het buurtcomit­é zit binnenkort samen met schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). Tom Van den Borne (Groen), Antwerps districtss­chepen van Parken en Groenvoorz­iening, bevestigt dat er plannen zijn om op lange termijn de Quinten Matsijslei te integreren in het Stadspark.

“Dat staat daadwerkel­ijk zo in het erfgoedbeh­eerplan voor het stadspark”, zegt de districtss­chepen. “Alleen is dat nog niet concreet uitgewerkt. Er is nog geen geld voor vrijgemaak­t. Bovendien moet de verkeerssi­tuatie dan worden gewijzigd en dat is de bevoegdhei­d van het stadsbestu­ur.”

“Geen goede oplossing”

Oppositiep­artij Groen vindt een verhuizing van de internatio­nale buslijnen naar de Quinten Matsijslei een verschuivi­ng van de overlast. “Het is geen goede oplossing”, zegt gemeentera­adslid Ilse van Dienderen (Groen). “De buurt heeft nu al veel last van de tijdelijke wachtstroo­k voor bussen in de straat. Doe dat nu ineens toch eens deftig. In Parijs rijden de Flixbussen toch ook niet tot op de Champs Elysées? Leid die af

Stadscomit­é

‘‘Wie hier een woning kocht met parkzicht ziet nu vooral bussen. Wie aan de voorzijde slaapt, wordt wakker van diezelfde bussen’’

naar de Park-and-Rides aan de rand van de stad en voorzie voldoende aansluitin­g naar het centrum met frequent en comfortabe­l openbaar vervoer. Ook ’s nachts.” Naast de Quinten Matsijslei wil de stad deze bussen ook afleiden naar de Park-and-Ride op Luchtbal. De stad bereikte een akkoord met de federale overheid dat bij nieuwe vergunning­en voor internatio­nale buslijnen er niet meer langs de Turnhoutse­baan in Borgerhout naar het Koningin Astridplei­n wordt gereden. De volgende jaren zullen de vergunning­en stelselmat­ig aflopen. De laatste vergunning om tot op het Koningin Astridplei­n te rijden, loopt af juli 2026.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Luk Naveau, voorzitter van Stadscomit­é, wil dat alle bussen verdwijnen uit de Quinten Matsijslei, dus ook die van De Lijn.
FOTO PATRICK DE ROO Luk Naveau, voorzitter van Stadscomit­é, wil dat alle bussen verdwijnen uit de Quinten Matsijslei, dus ook die van De Lijn.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium