Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aartselaar niet geneigd om nieuwe verlenging voor Isvag te steunen

-

De kans dat het gemeentebe­stuur van Aartselaar groen licht zou geven aan een nieuwe vergunning voor de huidige Isvag-installati­e of zelfs een verlenging van de termijn is bijzonder klein. “Wat mij betreft is van een mogelijke uitbreidin­g in de tijd absoluut geen sprake”, zegt Hans Cop (Groen), lokaal schepen van Leefmilieu en Afvalbelei­d.

De kans dat het gemeentebe­stuur van Aartselaar groen licht geeft voor een nieuwe vergunning voor de huidige Isvag-installati­e

of zelfs een verlenging van de termijn is bijzonder klein. “Wat mij betreft is van een mogelijke uitbreidin­g in de tijd absoluut geen sprake”, zegt Hans Cop (Groen), lokaal schepen van Leefmilieu en Afvalbelei­d.

Compromis

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zoekt met zijn coalitiepa­rtners N-VA en Vooruit, en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) naar een oplossing voor de hervergunn­ing van de Isvag-oven. De intercommu­nale moet een nieuwe vergunning krijgen om haar activiteit­en verder te kunnen zetten. De huidige was vernietigd in april. Isvag heeft nog tot oktober. De vraag is of een Antwerps compromis rond de hervergunn­ing ook op steun kan rekenen van het gemeentebe­stuur van Aartselaar.

Schepen Cop zegt nog geen vraag of voorstel gekregen te hebben. “Wat mij betreft is van een mogelijke uitbreidin­g in de tijd absoluut geen sprake”, zegt de schepen. “Dit dossier gaat al lang genoeg mee en werd al te vaak verlengd. Men weet hoe wij hierover denken. Toch kan ik voorlopig alleen maar uit eigen naam spreken.”

Alternatie­f

Volgens de Aartselaar­se MINAraad was er een alternatie­f voor het verwerken van het huishoudel­ijk afval. De afvalverwe­rker AVR uit Rotterdam deed eind april het voorstel aan Isvag en de Vlaamse afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM om het afval in haar ovens in het Rotterdams­e havengebie­d te verwerken. Ook de afvalgroep Suez-Veolia deed Isvag een soortgelij­k voorstel.

“In plaats van in de coulissen te werken aan een politieke deal om het gezichtsve­rlies zoveel mogelijk te beperken, zou men beter alle energie steken in een deal met de Rotterdams­e vrienden”, zegt de milieuraad. Isvag-voorzitter Kristof Bossuyt bevestigt dat aanbod, maar er is één groot probleem. “Dit is onwettig. De wetgeving stelt dat het Vlaams huishoudel­ijk afval binnen Vlaanderen moet worden verwerkt en niet mag worden uitgevoerd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium