Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente is nu ook erkend als wolvengebi­ed

-

Het gemeentebe­stuur maakt bekend dat Wuustwezel samen met omliggende gemeenten erkend is als risicogebi­ed voor wolven. Dankzij deze erkenning kunnen landbouwer­s een beroep doen op beschermin­g van hun dieren.

Einde vorig jaar waren er enkele waarneming­en van een wolf in de Noorderkem­pen. Met het Grenspark Kalmthouts­e Heide en het Groot Schietveld telt de regio uitgestrek­te natuurgebi­eden. Op basis van wetenschap­pelijke adviezen werd besloten de risicozone uit te breiden. Hierdoor hebben veehouders recht op preventiev­e maatregele­n om de wolf buiten te houden. Tot nu toe was de Vlaamse overheidss­teun beperkt tot een ruime perimeter rond het leefgebied van de wolvenroed­el.

Door de uitbreidin­g komen er dertien gemeenten bij in het noorden van Antwerpen. Daarbij zijn Antwerpen, Stabroek, Kapellen, Schilde, Schoten, Brasschaat, Malle, Brecht, Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Hoogstrate­n en Rijkevorse­l. In een risicozone kunnen bewoners met overheidss­teun hun kleinvee beschermen tegen een aanval. 90% van de kosten voor de gebruikte materialen wordt dan terugbetaa­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium