Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scilla is terug met nachtelijk­e wandelinge­n

Nog uitstappen op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni

- (jaa)

Al drieëndert­ig jaar neemt de heemkundig­e kring Scilla gemiddeld zeshonderd mensen mee op Midzomerwa­ndeling. Dit keer vond schrijver-regisseur Guy Vekemans inspiratie in de ‘onvoltooid verleden tijd’ voor zijn theatrale vertelling. Je kan mee op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni. Deelnemers steken ongetwijfe­ld iets op over de lokale legenden.

Het begon in 1988 met een heksentoch­t, waarvoor Paul Vekemans, Leon Lembrechts en ande

re Scilla-bestuursle­den van het eerste uur inspiratie vonden bij de collega-heemkundig­en in Zoersel. Mede door een ketel vol lekkere heksendran­k werd de eerste vertelling meteen een succes. Tachtig mensen stapten mee.

“De geschieden­is, gewoonten, gebeurteni­ssen en verhalen van de eigen streek levendig houden was toen en is nog steeds het doel”, zegt Paul Vekemans. “Elk jaar kiezen we een ander thema. Daarrond maken we een toneelstuk dat op verschille­nde locaties wordt opgevoerd. We zoeken altijd naar ‘exclusieve’ plekken in Schilde, domeinen waar je normaal niet binnen mag. Dat zal ook dit jaar zijn, al houden we die nog even geheim.”

De Vlaamse kermis, middeleeuw­en, Geesten op Schildehof, de Groote Oorlog, Hendrik Conscience en de lokale wielerheld­en: ze passeerden de voorbije drieeënder­tig jaar allemaal de revue tijdens de Midzomerwa­ndelingen, net als tal van legendaris­che Schildenar­en, al dan niet echt bestaand.

Tientallen medewerker­s

Bij elke Midzomerna­chtwandeli­ng zijn tientallen medewerker­s betrokken die zich inleven in al dan niet echt bestaande personages uit de rijke lokale geschieden­is. Paul Vekemans: “Dit jaar nemen we onze volgelinge­n mee naar de onvoltooid verleden tijd. Wat gebeurde er lang geleden in een leeg café op de Schilse heide? Wie heeft daar in de god hun rapen gescheten? We vragen de deelnemers om hun klok terug te draaien en met ons mee te gaan in het wonderbaar­lijk verhaal van de onvoltooid verleden tijd”, besluit Vekemans.

Start wandeling 20.15u. Heemhuis Scilla, Afons Van den Sandelaan 4 in Schilde. Prijs: 6 euro. Honden niet toegelaten.

i

 ?? FOTO JAA ?? Een scène uit de repetitie.
FOTO JAA Een scène uit de repetitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium